I voda z kohoutku od ledna podraží

Praha/Zlín – Ceny vodného a stočného šplhají nahoru. Tam, kde už byla cena vody na příští rok stanovena, voda v příštím roce podraží o 3 procenta až 34 procent. Největší zdražení čeká obyvatele Plzně. Třeba v Praze se pak čeká pětiprocentní růst vodného a stočného, za kubík vody tak obyvatelé hlavního města zaplatí zhruba 60 korun. Nejhlouběji pak budou muset sáhnout do peněženek lidé na Zlínsku. Od ledna budou platit 73,15 koruny za kubík.

V ceně vodného a stočného se v České republice region od regionu různí. „V současnosti se cena pohybuje mezi 65 a 73 korunami za jeden kubík,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák. Cenu v jednotlivých oblastech ovlivňuje především různá kvalita vodárenské infrastruktury, technologie čistíren a v neposlední řadě také klimatické a geologické podmínky. Vliv na cenu má krom toho počet obyvatel ve městech a těch, které obsluhuje vodárenská společnost na venkově.

Právě solidarita mezi městy a venkovem cenu pro obyvatele metropolí značně zvyšuje. Pokud by lidé platili podle skutečných nákladů, cena vody například ve Zlíně by se pohybovala kolem 55 korun, ale v některých obcích až kolem 90 korun.

Vodné a stočné podraží (zdroj: ČT24)

Ostravsko se kvůli zdražování bouří

Vlna nespokojenosti otřásá kvůli zdražení vodného a stočného především severní Moravou a Slezskem. Příští rok tam ceny vzrostou o 3,17 koruny, za metr krychlový tak lidé zaplatí 61,05 koruny. Zražení se ale nelíbí některým obcím. Starostové argumentují tím, že překračuje míru inflace a že firma Severomoravské vodovody a kanalizace realizuje nepřiměřený zisk.

„Před časem jsme dostali vyúčtování cen vody za rok 2009, ze kterého vyplynulo, že SmVaK dosahoval v oblasti vodného čtyřicetišestiprocentního zisku. Podle nás to je lumpárna,“ uvedl starosta Bohumína na Karvinsku Petr Vícha (ČSSD). Podle výsledků kontroly si vodárenská firma účtovala v letech 2007 a 2008 zisk u pitné vody 41 procent, respektive 46 procent. Přitom ve vodárenství byl v té době údajně obvyklý zisk v rozmezí od 10 do 12 procent. Ostravské finanční ředitelství proto už se společností SmVak zahájilo správní řízení.

František Barák, předseda sdružení vodovodů a kanalizací

„Cena vodného a stočného dostatečně negeneruje prostředky na obnovu. Ve většině regionů je obnova pouze do výše jedné třetiny.“

Podle vodohospodářů zvyšují cenu vody především rostoucí náklady na vstupní suroviny a především pak nutnost investic do oprav vodovodní a kanalizační sítě. Jen Severomoravské vodovody a kanalizace chtějí v příštím roce investovat 513 milionů korun. „Při potřebě reprodukce obnovy majetku vychází částka, která je potřeba na obnovu a investice, zhruba na 2 až 2,5 tisíce korun ročně. Tu samou částku zhruba vybere české vodárenství na jednoho obyvatele za celý rok,“ upozornil Barák, podle kterého je nyní obnova sítí ve většině regionů v současnosti podceněna.  

Vodné a stočné nezůstane jediným nezbytným nákladem, který od ledna zatíží peněženky Čechů. Kvůli solárnímu boomu má vzrůst také cena elektřiny - podle Energetického regulačního úřadu o 4,6 procenta. V některých regionech podraží také plyn. RWE bude po svých zákaznících žádat 2,3 procenta navíc. Naopak Pražská plynárenská s cenami vůbec nepohne a jihočeský E.ON dokonce zlevní.

Historicky nejvyšší zdražení vodného a stočného čeká od ledna obyvatele Plzně.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod