Firmou roku 2010 je 5M z Kunovic, živnostníkem pekař Bláha

Praha – Ryze český výrobce kompozitních a sendvičových materiálů zabývající se i jejich vývojem společnost 5M Kunovice, získala ocenění Firma roku 2010, živnostníkem roku se pak stal liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha. Titul Rebel roku 2010, která je určena pro firmy s nejlepší péčí o zákazníky, si odnesl provozovatel portálu Fler.cz Jiří Kubeš z Jihomoravského kraje. Ocenění Odpovědná firma 2010 získala společnost TES Vsetín. Tato kategorie je vyhlašována v rámci nejprestižnějších podnikatelských soutěží v ČR Firma roku a Živnostník roku letos poprvé. Do pátého ročníku soutěže se registrovalo 2 681 firem a 1442 živnostníků. Posláním soutěže, kterou pořádá agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Asociací malých a středních podniků a dalšími partnery, je podpora podnikání v Česku.

Antonín Zelinka, ředitel firmy 5M:

„Naše výrobky jsou sice ve vesmíru, ale ještě se nám nepodařilo pořádně proniknout do světa. Proto máme neskromný cíl být světovým lídrem.“

Firma a živnostník roku 2010 (zdroj: ČT24)

Živnostník roku 2010 začal podnikat před 20 lety v panelákovém bytě

Bláha začal podnikat v září 1990 v panelákovém bytě. Dnes se z malé výrobny stala liberecká síť pekáren, která dokáže čelit i tlaku velkých obchodních řetězců. „Denně obsloužíme kolem 15.000 lidí. Klademe velký důraz na kvalitu našich služeb a snažíme se neustále rozvíjet, abychom se stali v našem kraji dominantním hráčem,“ uvedl Bláha.

Kubešův nápad zprovoznit internetové tržiště Fler.cz je ve střední Evropě unikátním počinem, který umožňuje desetitisícům tvůrců, umělců, designérů a módních návrhářů nabízet svoji ruční tvorbu, umění a design k prodeji. Netradičními specifiky projektu jsou především inovativní způsob e-prodeje a neobvyklé spojení prodeje s vysoce rozvinutými sociálními funkcemi.

TES Vsetín vyhrál za svůj propracovaný systém benefitů pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Pořádá dny otevřených dveří, poskytuje bezplatně zbytkové materiály pro praktické vyučování na základních školách, má navázanou úzkou spolupráci s řadou odborných středních a vysokých škol v regionu. Zaměstnává tělesně postižené, ředitelé jsou součástí poradních sborů úřadů práce a firma se významně se podílí na zajištění přepravy tělesně postižených ve Vsetíně.

V krajských kolech byly soutěžící firmy hodnoceny na základě hodnocení vypočítaného z rentability, likvidity, zadluženosti, aktiv, ziskovosti a produktivity firmy, ratingu Hospodářské komory a hodnocení poroty. Ve finále pak odborná porota posuzovala firmy na základě prezentace a znalosti podnikatelského prostředí.

Vydáno pod