Bruselská razie - farmaceutické firmy prý zdržují generika

Brusel - Evropská komise vyšetřuje farmaceutické společnosti v několika zemích Evropské unie. Společnosti podezírá, že úmyslně zdržovaly vstup takzvaných generických léků na trh. Jde o léky, jimž vypršela patentová ochrana, a pacienti je tak mohou získat za výrazně nižší ceny. „Pokud se podezření potvrdí, mohlo by jít o porušení pravidel EU o hospodářské soutěži, která zakazují kartelové praktiky a zneužití dominantní pozice na trhu,“ uvedla komise. Brusel neuvedl, kterých firem se vyšetřování týká, ale potvrdil, že inspektoři Evropské komise 30. listopadu provedli razii v sídlech několika společností.

Podezření ze zpožďování generických léků se v Evropské unii neobjevuje poprvé. Evropská komise řadu farmaceutických společností vyšetřovala již začátkem roku 2008, ale k žádnému závěru zatím nedospěla. Výrobci generických léků přitom upozorňují, že největším problémem v EU je slabý patentový systém.

Evropská asociace generických léčiv (EGA) již několikrát zdůrazňovala, že velké farmaceutické firmy tlačí na národní lékové agentury, aby neumožňovaly schvalování generických léků ještě před vypršením patentu.

Pokud by se tak stalo, léky by mohly být na trhu okamžitě v době, kdy ochrana vyprší, a zákazníci by tak mohli ušetřit až 80 procent ceny originálu.

V současnosti ovšem lékové agentury často umožňují schvalování generik až s vypršením patentu. Jejich příchod na trh se tak značně oddaluje. Velké farmaceutické firmy navíc podle EGA využívají i soudních sporů, aby nástup generických léčiv zdržely.

Vydáno pod