Madrid se snaží uklidnit trhy dalšími škrty

Madrid - Španělská vláda dnes schválila balík nových úsporných a prorůstových opatření, která mají snížit rozpočtový deficit a uklidnit obavy finančních trhů z dluhových potíží země. Kabinet chce vzít podporu dlouhodobě nezaměstnaným a seškrtat dotace na větrnou energii. Další peníze si chce obstarat privatizací státního majetku. Prodávat se budou například podíly ve státní loterii nebo největších letištích.

Španělsko chce v rámci nového balíku prodat 30 procent podílu v lukrativní státní loterijní společnosti a až 49 procent akcií letištního operátora AENA. Hodlá také předat do soukromé správy největší domácí letiště v Madridu a Barceloně. Další peníze do státního rozpočtu má přinést také zvýšení daně z tabáku. Ročně to podle španělské ministryně hospodářství Eleny Salgadové bude zhruba 780 milionů eur. Spekuluje se také o to, že by mohla růst daň z alkoholu.

Elena Salgadová, ministryně hospodářství:

„S těmito reformami přispějeme k nastartování ekonomiky a ke konsolidaci veřejných účtů.“

Kabinet ale hodlá také šetřit. Od února by už dlouhodobě nezaměstnaní, kteří už nemají nárok na podporu, neměli dostávat 420 eur měsíčně (více než 10 tisíc korun). O 35 procent se má do roku 2012 snížit také podpora větrných elektráren, což má uspořit kolem 1,1 miliardy eur.

Španělsko šetřit musí, unie by ho zachránit nemusela

O Španělsku se na finančních trzích mluví od minulého měsíce jako o budoucím možném adeptu na finanční pomoc Evropské unie. Na rozdíl od Řecka, Irsk, popřípadě Portugalska je však čtvrtá největší ekonomika eurozóny na záchranu svými partnery v unii příliš velkým soustem.

„S tím, jak se šíří nákaza na trzích dluhopisů v eurozóně, to jakoby vypadá, že si trh může vybrat jakýkouliv zemi a začít sázet na pokles cen jejích vládních dluhopisů. Tím se veřejné finance a domácí sektor může dostat do úzkých, takže postižená země ztrácí přístup na kapitálové trhy a dříve či později je nucena žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond, resp. jiné méně zranitelné země měnové unie,“ podotkl analytik ČSOB Jan Čermák.

Španělsko je přitom hodně zranitelné. Jeho rozpočtový deficit vystoupal v roce 2009 na 11,1 procenta hrubého domácího produktu. Ne příliš příznivě vypadají i vyhlídky na ekonomický růst. Španělská ekonomika byla v době boomu jednostranně závislá na stavebnictví, které je po splasknutí realitní bubliny v hluboké depresi. V posledním desetiletí od zavedení eura navíc ztrácela konkurenceschopnost v zahraničním obchodě. Teď se navíc propadá i průmyslová výroba.