Slovensko získá další palubní jednotky, tentokrát české

Praha - Česká firma Princip bude dodávat palubní jednotky pro provozovatele slovenského mýta, společnost SkyToll. Doplní tak Siemens, který tyto jednotky dodává od letošního ledna, kdy byl elektronický výběr mýta na Slovensku spuštěn. Palubní jednotka firmy Princip umí komunikovat jak se satelitem, tak i s mikrovlnnými bránami. Na Slovensku využije hlavně první ze způsobů. Společnost Pricip vznikla v roce 1991 a zaměstnává 30 lidí.

„Tento týden jsme obdrželi písemnou informaci, závaznou informaci, od společnosti SkyToll, že jsme s naší nabídkou uspěli,“ uvedl ředitel společnosti Princip Vladimír Vejvoda. Podrobnosti kontraktu přitom zatím nejsou jasné. Princip by mohl na Slovensko dodat až desítky tisíc jednotek. Nyní budě záležet především na tom, jak se zařízení osvědčí v plném provozu.

Anton Bódis, mluvčí firmy SkyToll

„Momentálně se připravuje smlouva, kterou podepíšeme se společností Princip. Podpis smlouvy je otázkou nejbližších týdnů. Co se týká nějaké specifikace, o tom je zatím předčasné hovořit.“

Palubní jednotky Princip na Slovensko (zdroj: ČT24)

Vývoj palubní jednotky z více než 50 procent financovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, konkrétně z peněz na vědu a vývoj. „My jsme během několika let dělali testovací, pilotní projekty v Londýně, v Holandsku a v Německu. Ale vždycky to byly jenom pilotní projekty. Pokud nemáte konkrétní kontrakt na dodávky, tak jste pořád jakoby dodavatel druhé kategorie. Takže toto je vstup mezi hlavní hráče,“ říká Vejvoda.

Ve hře je přitom velká suma. Dodavatele palubních jednotek hledá například Maďarsko, Slovinsko a pokud u nás dojde k rozšíření mýtného na silnice nižších tříd, pravděpodobně vypíše výběrové řízení i Česká republika.

Palubní jednotka Princip
Zdroj: ČT24