Od pondělí zřejmě podraží benzin až o 1,5 koruny za litr

Praha – Se začátkem příštího týdne zřejmě výrazně podraží pohonné hmoty. Řidiči by tak k doplnění plné nádrže mohli využít ještě neděle, neboť v pondělí se ceny zvednou minimálně o korunu a 20 haléřů. Jedná se tak o jedno z největších jednorázových zdražení benzinu i nafty za poslední dobu. Zatímco dnes stojí benzin průměrně 31,50 jeho cena může být i 33 korun. Cena nafty by pak ze současných 30,70 překročila 32 korun.

Na plné nádrži se může plánované zdražení pohonných hmot projevit rozdílem až 70 korun. K tlačení cen nahoru nutí provozovatele čerpacích stanic růst cen za barel ropy a zároveň pokles koruny, která je v současnosti na minimu. Zatímco ještě v září byl barel ropy k pořízení za 78 dolarů, dnes jeho cena přesahuje devadesát dolarů. Zástupci čerpacích stanic o chystaném zdražení nemluví. Zavazuje je k tomu dohled antimonopolního úřadu, který je již v minulosti trestal za to, že přes média domlouvají cenovou strategii.

Během celého roku ceny kolísaly maximálně o pár desítek haléřů. Nyní se však mohou dostat na letošní maximum. Rostoucí ceny pohonných hmot ale nepocítí pouze řidiči u čerpacích stanic. Čekat se dá zdražení jízdného nebo palivové příplatky v letadlech. Dražší doprava navíc nejspíše zvýší i některé potraviny. „Je to podpůrný důvod ke zdražení. Odnesou to hlavně pekaři, kteří převážejí lehké zboží,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Kdo bude chtít ušetřit i v dalších týdnech, bude muset dobře zvážit, kde natankovat. Už dnes jsou totiž rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími pumpami až tři koruny za litr u benzinu. U nafty činí tento rozdíl zhruba korunu.

Srovnání cen
Zdroj: ČT24