RWE slibuje levnou elektřinu, ČEZ zase levný plyn

Praha – Nováček na českém trhu s elektřinou – RWE - plánuje od příštího roku snížit cenu silové elektřiny o tři až 11 procent. Skupina RWE je přední plynárenskou společností, na český trh s elektrickou energií vstoupila teprve letos v květnu. Cena silového proudu jí klesne zejména v porovnání s ČEZem. Ten totiž od ledna zlevní jen o 2,5 procenta. Pražská energetika oproti tomu nechá spadnout ceny o 17 procent. V konečném důsledku však musí domácnosti počítat spíše se zdražením elektřiny, protože do konečné ceny vstupuje ještě regulovaná složka, kterou tlačí vzhůru příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

RWE chce svým rivalům přetáhnout zákazníky nízkou cenou. Podle tvrzení firmy bude elektřina od ní v porovnání s hlavním hráčem na českém trhu – ČEZem levnější. Například zákazníkům v bytě s běžnou spotřebou bude prodávat proud o téměř 900 korun ročně levněji.

„Jako nový hráč si chceme v silně konkurenčním prostředí udržet výhodu atraktivní cenové nabídky oproti dominantním dodavatelům, se kterou jsme vstoupili na trh v květnu tohoto roku,“ uvedl obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Zatímco zákazníci nyní většinou odebírali elektřinu od ČEZu a plyn od RWE, teď se jim to podle údajů, které oba rivalové nezávisle na sobě zveřejnili, vyplatí otočit. ČEZ, který letos vstoupil na trh s plynem, totiž naopak tvrdí, že bude od ledna nejlevnějším dodavatelem plynu a nabídne o 7,5 procenta nižší ceny než RWE.

I tak ale elektřina zatíží peněženky odběratelů více než v loňském roce. Kromě silové elektřiny totiž vstupuje do konečné ceny této energie také regulovaná složka zejména v podobě příspěvku na obnovitelné zdroje. Ten letos vyhnal nahoru boom solárních elektráren. V důsledku toho si budou muset odběratelé elektřiny z řad domácností oproti letošku připlatit podle Energetického regulačního úřadu v průměru 4,6 procenta a podniky 5,2 procenta. Legislativním procesem musí ještě ale projít novela zákona, která omezuje zdražení způsobené podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jinak by konečná cena elektřiny od ledna vzrostla o více než deset procent.