Mezera v zákonech: Dlužné mzdy za zkrachovalý podnik stát vyplatí jen někdy

Praha – Bývalí zaměstnanci třebíčského Unipletu otevřeným dopisem vyzývají poslance k nápravě zákonů, které by se měly víc zastávat zaměstnanců v případě, že firma, v níž pracovali, zkrachuje. Uniplet je už dva roky v insolvenčním řízení. Až do letošního léta ale vyráběl a zaměstnancům peníze vyplácel. V září ale dostalo všech zbylých 65 zaměstnanců výpovědi a někdejší výrobce pletacích strojů jim dluží kromě odstupného ještě mzdy od července, tedy celkem šest platů. Stát je podle platného zákona vyplatit nemůže.

Bývalí zaměstnanci třebíčského Unipletu jsou zoufalí. Práci sice odvedli, peníze za ni ale nedostali. „Oni říkají ano, vy na to máte právo, ale kdy vám to vyplatíme, to nevíme, protože ty peníze tady nejsou,“ popsala situaci mluvčí propuštěných zaměstnanců Jana Smejkalová.

Společnost o termínu výplaty zatím nechce spekulovat, ale slibuje, že se peníze na dlužné mzdy pokusí sehnat v rámci právě schváleného reorganizačního plánu. „Jsem o tom hluboce přesvědčen. Pohledávka za mzdy je pohledávka jako jakákoliv jiná a bude se uspokojovat z prodeje nepotřebného majetku a z revitalizace,“ tvrdí předseda představenstva Unipletu Tomáš Dvořák.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Bývalí zaměstnanci: To, co se stalo nám, se může stát i jiným

Propuštění zaměstnanci vyzývají k urychlené změně zákonů. Stát by totiž dlužné mzdy proplatil pouze v tom případě, kdyby jim firma dlužila už před dvěma lety při vyhlášení insolvence. Jenže Uniplet až do července mzdy vyplácel. „Bohužel, tak je zákon napsán a ten nárok tady teď skutečně není,“ řekl k tomu ředitel třebíčského úřadu práce Vojtěch Vymětal.

Bývalí zaměstnanci Unipletu už se začínají postupně smiřovat s tím, že se dlužných mezd pravděpodobně nedočkají. Svými kroky tak chtějí alespoň pomoci ostatním lidem v jiných firmách v celém Česku, které se mohou dostat do obdobné situace.

Situaci lidí propuštěných z Unipletu ještě více komplikuje fakt, že nová práce se na Třebíčsku hledá jen velmi obtížně. Nezaměstnanost v okrese dlouhodobě setrvává nad celorepublikovým průměrem. V září podle ministerstva práce a sociálních věcí činila 10,9 procenta.

Vydáno pod