Spojené státy a Česko budou spolupracovat v jaderné energetice

Washington - Podle deklarace, kterou dnes ve Washingtonu podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem, zahájí Česko s USA spolupráci v jaderné energetice. Podoba spolupráce by měla být jak komerční, tak vědecká. Spojené státy si tak chtějí zajistit pevnější pozici v boji o prvenství v tendru dostavby Temelína.

Z jaderné spolupráce mohou těžit obě strany. Nyní se totiž v Česku připravuje lukrativní dostavba jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i firma Westinghouse, která má japonského vlastníka, ale sídlí a vyrábí ve Spojených státech. Zakázka má hodnotu několik set miliard korun. Do tendru se kromě Westinghousu přihlásilo ještě česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru na dokončení Temelína by mělo být rozhodnuto v roce 2013, jak dříve uvedl premiér Petr Nečas.

Česko může nabídnout kvalitní jaderné vědce

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek:

„Deklarace otevírá nové možnosti v oblasti výzkumu a vývoje, což je velmi důležité z hlediska hledání možností pro budoucí pokrytí energetických potřeb obou zemí.“

Naopak Češi mají k dispozici odborníky na jadernou energetiku, kteří mají zkušenost s výstavbou jaderných elektráren, a jejichž znalosti by se tak mohly uplatnit i v USA. Země v současnosti uvažuje o renesanci jaderné energetiky. Vidí ji jako jednu z cest, jak snížit svou závislost na fosilních palivech a dovozu ropy. Prezident Barack Obama tak po 30 letech v únoru podpořil výstavbu první nové jaderné elektrárny v USA.

Česko a Spojené státy se kromě jaderné energetiky hodlají v budoucnu více zaměřit také na vzájemný obchod. Kocourkova návštěva ve Washingtonu je tak i začátkem česko-amerického obchodního dialogu, který by měl povzbudit výměnu zboží a investice mezi oběma zeměmi. Zaměří se především na výzkum a vývoj, informační technologie a energii.

Spojené státy jsou podle ministerstva průmyslu a obchodu pro Českou republiku 14. největším obchodním partnerem a 13. největším exportním trhem. Na celkovém zahraničním obchodu Česka se Spojené státy podílejí zhruba třemi procenty. USA jsou také devátým největším přímým zahraničním investorem v Česku.

Jaderný reaktor
Zdroj: ČT24/dvice.com