Irští poslanci schválili zvýšení daní, které je součástí rozpočtu

Dublin - Irští poslanci dnes těsně schválili zvýšení daní, které je nutné pro zajištění navrženého úsporného rozpočtu. Ten se má ztenčit o šest miliard eur. Další tři hlasování o rozpočtu se očekávají v příštích dnech, uvedl server BBC. Pokud by úspory nebyly prosazeny, Dublin by mohl mít problémy při čerpání finanční pomoci od Evropské unie. Navržená opatření ale vyvolávají v zemi odpor, protože se projeví v životní úrovni Irů.

MMF postup Irska chválí a peníze prý půjčí

Pro zvýšení daní se vyslovilo 82 poslanců, proti jich bylo 77. Opatření bylo prvním z několika zákonů, které předcházejí hlasování o rozpočtu jako celku. Své ano řekli ale poslanci i snížení platu pro předsedu vlády a jeho kabinet, menší důchody a nižší přídavky na děti. Jedná se přitom o nejtvrdší úsporná opatření v historii země. Irsko chce také zrušit většinu daňových úlev. Poslance ale ještě čeká hlasování o omezení počtu státních zaměstnanců, o škrtech v sociálních dávkách a o snížení minimální mzdy.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Krátce poté, co byl rozpočet v prvním hlasování přijat, oznámil Mezinárodní měnový fond, že je připraven se už tento pátek s představiteli země setkat a schválit pro Irsko půjčku ve výši 22,5 miliardy eur. „Vítám skutečnost, že budeme moci využít zahraniční pomoc. Umožní nám to vyřešit finanční problémy země opravdu trvale. Když se ale podíváme na ostatní evropské trhy, můžeme říct, že i jiné země na tom byly v nedávné minulosti stejně jako my. Irsko nemůže být izolováno a léčeno tak, že se kolem něj postaví zeď,“ uvedl dnes irský ministr financí Brian Lenihan.

Lenihan: Myslíme to vážně

Irský ministr financí Brian Lenihan:

„Tento rozpočet je první splátkou obnovy naší země. Do budoucna musíme zajistit udržitelný stav veřejných financí a také udržitelný růst a zaměstnanost.“

Lenihan na úvod rozpravy v parlamentu potvrdil, že vláda na svých plánech již nic nezmění. „Rozsah těchto úprav je krušný, ale zároveň dokazuje, že to myslíme vážně,“ podotkl. Zdůraznil, že na zmenšení irského schodku státního rozpočtu se bude muset podílet každá rodina. Při Lenihanově projevu protestovalo před parlamentem několik set demonstrantů, převážně příznivců levicových stran. Protestující bušili na bubny, hvízdali a vykřikovali, že vládní opatření nejhůř odnesou nejchudší Irové. Podle agentury Reuters navíc mnoho protestujících volá po generální stávce.

Nejrozsáhlejší plán ozdravení státních financí v historii země předložila vláda v čele s premiérem Brianem Cowenem parlamentu koncem listopadu. Kabinet chce získat v rozpočtu během příštích čtyř let pomocí úspor a daní 15 miliard eur (370 miliard korun), z toho 40 procent už v příštím roce. Plán je odpovědí Dublinu na prudký nárůst deficitu způsobený nákladnou sanací krachujících irských bank. To zavedlo zemi do dluhové krize, která ohrožuje euro a nutí Evropskou unii poskytnout Irsku finanční pomoc ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu korun).

Vládní koalici se v pondělí zvýšily naděje na schválení úsporného rozpočtu poté, co jeden ze dvou nezávislých poslanců, na nichž závisí křehká vládní většina, ohlásil záměr jej podpořit. Navíc hlavní opoziční strana Fine Gael neoficiálně přislíbila, že se hlasování zdrží a umožní tak, aby rozpočet prošel, pokud by výsledky hlasování měly vyvolat pochybnosti o stavu hlasů.