Likvidátor Madoffových fondů vymáhá miliardy i od skupiny Tremont

New York - Správce Irving Pikard, který vymáhá zpět peníze pro oběti finančníka Bernarda Madoffa, se soudí také s finanční skupinou Tremont Group Holdings a shání další odškodnění ve výši 555 milionů dolarů od švýcarské banky UBS. Dohromady už tak po UBS v souvislosti s likvidací Madoffovy společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities požaduje 2,5 miliardy dolarů.

Picard obviňuje Tremont, že zprostředkovával investice do Madoffova systému, který se označuje jako letadlo, a viní ho z ignorování očividných varovných známek, že jde o podvod. Podle Picarda šlo Tremontu pouze o vlastní zájmy a maximum zisku. Neuvedl ale, kolik po Tremontu žádá, a z Tremontu nebyl nikdo k dispozici, aby se k věci vyjádřil.

Picard dodal, že na žalovanou stranu uvedl také společnost Oppenheimer Acquisition, kterou koupila Tremont Group v roce 2001, a její mateřské korporace MassMutual Holding a Massachusetts Mutual Life Insurance. Žaloba jmenuje i zakladatelku a bývalou ředitelku Tremont Group Sandru Manzkeovou a bývalého prezidenta podniku Roberta Schulmana.

V listopadu Picard zažaloval UBS a další podniky o více než dvě miliardy dolarů. Picard je viní z toho, že se na podvodném schematu uvězněného finančníka podílely. UBS podle Picardovy žaloby zajistila v zahraničí zprostředkovatelské fondy, které přeposílaly peníze klientů na tehdy respektovaného správce peněz. Tím jim zajistila zdání legitimity, i když se tajnými dohodami před závazky chránila.

Správce Madoffova fondu soudně vymáhá i 6,4 miliardy dolarů po bance JPMorgan Chase & Co a devět miliard po bance HSBC. Madoff se k podvodům přiznal v březnu minulého roku a nyní si odpykává trest vězení 150 let. Jeho investiční podvod trval dekády a vylákal přibližně až 65 miliard dolarů.