Ocelárna Evraz Vítkovice Steel opět vyrábí na plný výkon

Ostrava - Vysoké pece ostravské ocelárny Evraz Vítkovice Steel (EVS) se dnes rozjely na plný výkon. Končí tak pětiměsíční spor ocelárny s firmou ArcelorMittal Ostrava (AMO) o cenu železa. Provoz stál od prvního července, v roce 2011 chce ale zpracovat až 600 tisíc tun kovu. Firmy obnovily spolupráci před měsícem. Zastavení výroby přitom způsobilo problémy i ArcelorMittalu. Právě Evraz totiž patří mezi jeho nejvýznamnější odběratele - pravidelně odkoupí až třetinu veškerého železa.

„Od dnešního dne pracuje ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel na oba konvertory, tedy na plný výkon,“ uvedl mluvčí Evrazu Jaromír Krišica. Třetí největší tuzemská huť dosud vyráběla pouze na jeden, což bylo zhruba na 65 procent.

Podle mluvčí Arceloru Věry Breiové musela firma kvůli smogové situaci od pátku omezit výrobu a hrozilo, že nedokáže zvýšenou poptávku Evrazu pokrýt: „Od pátku vyrábíme podle regulačního řádu. Samozřejmě ale dodávky pro Evraz jsou naší naprostou prioritou, proto mají přednost.“ Pro ostravský ArcelorMittal jsou Vítkovice Steel v odběru surového železa klíčovým zákazníkem, odebírají zhruba třetinu vyrobeného množství. „Udělali jsme všechna organizační opatření, abychom i přesto, že vyrábíme podle regulačního řádu, naplnili dodávky pro Evraz,“ dodala mluvčí.

Evraz v provozu (zdroj: ČT24)

Augustin Kochuparampil, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava

„Bylo to složitých pět měsíců vyjednávání, ale díky pozitivnímu přístupu obou stran jsme dosáhli dohody. Mohou s ní být spokojeni jak zaměstnanci, tak naše firmy i kraj.“

Evraz před půl rokem ocelárnu s 320 zaměstnanci odstavil právě kvůli sporu o cenu dodávaného železa s ArcelorMittal Ostrava. Obě firmy spolu dlouho vyjednávaly. Spor ukončily na konci října, kdy mezi sebou podepsaly novou dohodu o obnovení dodávek železa. Dohodly se na výpočtu ceny podle vzorce, který bude odrážet hodnotu vstupních surovin. Evraz pak spustil ocelárnu na zkušební provoz v druhé polovině listopadu. Nyní jede opět na plný výkon.

Evraz odebere od Arceloru 550 až 600 tisíc tun železa

Nová smlouva mezi oběma firmami zaručuje dodávky surového železa od listopadu 2010 do konce roku 2011. ArcelorMittal Ostrava podle ní dodá vítkovické ocelárně 65 tisíc tun surového železa ještě do konce roku a dalších 550 tisíc až 600 tisíc tun během roku 2011. Oběma firmám přerušení odběru železa způsobilo dosud neuvedené ekonomické ztráty.