Za tři roky vyčerpali podnikatelé jen šestinu dotací z EU a od státu

Praha – Jen 15 z celkových devadesáti miliard korun určených na roky 2007 až 2013 zatím vyčerpali čeští podnikatelé z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), z něhož stát vyplácí dotace na projekty malých a středních firem. Většina peněz přitom pochází z rozpočtu Evropské unie. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se ale nebojí, že by Česko evropské dotace nevyužilo. Do konce současného rozpočtového období podle něj podnikatelé vyčerpají celý program.

EU financuje program zhruba z 85 procent, zbytek jde ze státního rozpočtu. Peníze přiděluje ministerstvo průmyslu a obchodu. To zatím dostalo přes 8 200 žádostí o dotaci v hodnotě kolem 80 miliard korun. Počet úspěšných žadatelů se přitom stabilně zvyšuje. „České firmy se už naučily s dotacemi pracovat a předkládají kvalitní udržitelné projekty. Po odstranění prvotních problémů nám operační program velmi dobře prospívá,“ zdůraznil Kocourek.

Letos tak podnikatelé získali 6,5 miliardy korun a příští rok chce ministerstvo proplatit víc než deset miliard. „Dotace pomáhají v období, kdy se světová ekonomika musí potýkat s velmi tvrdými dopady hospodářské krize,“ vyzdvihnul přínosy programu ředitel sekce fondů EU ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko.

Nejvíc podnikatele láká program Inovace, ve kterém už ministerstvo přikleplo dotaci 621 projektům v celkové hodnotě 6,9 miliardy korun. V programu Eko-energie, který je zaměřený především na úspory energií, je rozhodnuto o 456 žádostech za 5,3 miliardy korun. V programu Rozvoj, určenému začínajícím podnikům, získá podporu ve výši 4,15 miliardy korun 580 projektů.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Patnáct miliard se oproti celkovým 90 miliardám může zdát málo, ale není to tak. Nemám pochyb, že se nám všechny prostředky podaří vyčerpat.“

Největší objem dotací zatím zamířil na účty podnikatelů na Moravě. Firmy z Moravskoslezského kraje dosud získaly 1,38 miliardy korun pro 392 různých investic. Jihomoravské podniky si mezi 332 projektů rozdělily 961 milionů korun a do Zlínského kraje zamířilo celkem 924 milionů korun pro 263 podnikatelských záměrů.

Čerpání bude jednodušší, slibuje ministerstvo

Od příštího roku čekají celý dotační program změny. Ministerstvo chce hlavně zjednodušit čerpání dotací tím, že zkrátí dobu pro jejich vyřízení, zjednoduší byrokracii s dotacemi spojenou a zajistí rychlejší výplatu slíbených financí.

Připravuje se také revolvingový fond rizikového kapitálu, ze kterého bude stát nakupovat podíly ve slibných inovativních firmách. Fond by měl mít k dispozici 1,4 miliardy korun. „Česká republika má excelentní výsledky ve výzkumu a vývoji. Lidem, kteří mají vynikající podnikatelské nápady a výborný produkt, ale často chybí prostředky na rozjezd vlastního podnikání. To pomůže fond vyřešit,“ dodal Očko.

Po roce 2014 chce MPO finanční podporu evropských fondů směřovat hlavně do projektů založených na technologickém rozvoji, inovacích či šetrných technologiích.