WikiLeaks: Kubánská ekonomika spěje do záhuby

Washington/Havana - Ještě v únoru prorokovali kubánské ekonomice experti z několika států, že by se během dvou až tří let mohla ocitnout na pokraji katastrofy. Nyní se jejich konverzace objevily v dokumentech zveřejněných serverem WikiLeaks, jak uvedla agentura Reuters s odvoláním na čtvrteční vydání španělského deníku El País. Přitom zpráva zaobírající se kubánskými ekonomickými problémy byla napsána o zhruba půl roku dříve, než kubánská komunistická vláda v září oznámila zahájení řady ekonomických reforem.

„Všichni diplomaté souhlasili, že Kuba by tento rok mohla ještě ustát bez zásadních politických změn, ale její finanční situace by se během následujících dvou až tří let mohla stát fatální,“ psalo se údajně v depeši, která byla označena jako tajná a jejímž autorem byl podle Reuters zřejmě americký diplomat Jonathan Farrar se sídlem v Havaně. K rozhovoru došlo na schůzce, kterou diplomat uspořádal pro ekonomické a obchodní poradce z Číny, Japonska, Francie, Španělska, Kanady, Brazílie a Itálie.

Diplomatická depeše zveřejněná na WikiLeaks

„Dokonce i Čína připustila, že má problémy s tím, aby jí Kuba platila včas. Stěžovala si také na kubánské požadavky na prodloužení splatnosti úvěru z jednoho na čtyři roky. Francie a Kanada na to reagovaly slovy 'Vítáme tě v klubu'.“

V depeši se psalo také o tom, že skupina zúčastněných expertů vyjadřovala rovněž pesimismus ohledně možnosti „rozumné“ ekonomické reformy na „ostrově svobody“ a Brazílie dodala, že by tyto ekonomické změny mohly potenciálně narušit stávající politický systém: „Jakékoliv diskuse o reformách v čínském stylu, zvláště s pomocí zahraničních investorů, byly podle čínského zástupce obtížné a skutečnou noční můrou.“

Na Kubě žije přes pět milionů obyvatel, z nichž více než 85 procent pracovních sil je zaměstnáno ve státním sektoru. Téměř celé ekonomice pak dominuje stát. V září však kubánská vláda zveřejnila plán, který má uvolnit možnost soukromého podnikání v zemi. Reformy však zároveň zahrnují i zrušení půl milionu míst ve státním sektoru a odbourání řady státních podpor.

Vydáno pod