Jak vybrat vánoční stromeček?

Praha - Prožít Vánoce bez vánočního stromku, nebo pár větviček jehličí, to asi dokáže jen otrlý tvrďák. A to naštěstí většina z nás není, takže každé Vánoce lítáme po trzích a supermarketech, abychom se nakonec  pár dní dojímali se svými blízkými pod opadávajícími větvemi. Jako křesťanský symbol je tu stromek již více jak dvě stě let, do bytů si ho jako módní záležitost tehdy začali dávat bohatí Pražané. Paradoxně je symbol našich Vánoc pravděpodobně nekřesťanský, a symbolizoval již v dobách starověku začátek nového života nebo nového světla. Stromek k Vánocům ve středoevropské kultuře ale neodlučně patří. A navíc, on ten stromek doma pár týdnů i krásně voní, a my pak máme doma i kus přírody, včetně smůly a jehličí na koberci. Jak to ale udělat, aby voněl co nejdéle?

Vánoční klasika

Jako jsou zarytí milovníci škodovek, i o Vánocích se lidé dělí na smrčkačkaře, borovičkáře (neplést s milovníky tekutých boroviček) a výlučné milovníky jedliček. České Vánoce, snesou cokoliv z vyjmenovaného, ale kromě ceny se zkuste trochu zajímat o to, jak udržet stromek co nejdéle v půvabném designu. Já vím, že si nikdo nebude stěžovat, ale pohled na dřevěné koště se zavěšenými cingrlátky není ani romantický ani praktický. Dostávat jehličí od Štědrého dne z koberce je řehole. A přitom stačí málo. Třeba to, aby si člověk do panelákového bytu, který tradičně vyniká suchým vzduchem, nekupoval smrk ztepilý. Tahle vánoční klasika sice krásně voní, ale v teplém panelákovém klimatu nevydrží ani týden. Smrk je lepší volit do chladnějších bytů s vyšší vlhkostí – nejlépe nad 50 procent.

Kdy nakupovat?

První stromky se na vánoční prodej řežou v listopadu. Máte-li pocit, že čím později nakoupíte, tím déle vydrží, mýlíte se. Stromky se jen o to později vozí ze skladů. Je tak jedno, kdy ho koupíte. Důležité je ho až do nazdobení skladovat ve vhodných podmínkách. Stromek uložte do kyblíku s vodou, nejlépe do tmy a skladuje při teplotě mezi 2 až 5 stupni. Pokud jste lid panelákový, nezbude nic jiného, než balkón a modlitba, aby nemrzlo. V mrazu stromek vodu nepřijme.

A když přijde onen vytoužený štědrý den a stromek putuje z temné místnosti nebo z balkonu do obývacího pokoje, jak to udělat, aby nám i v těchto v podstatě nevyhovujících podmínkách vydržel co nejdéle? Stromek je nutné umístit do stojánku s vodou a tu denně dolévat. A před utažením v čelistích stojánku, seřízněte zhruba 2 centimetry kmene. Neořezávejte ale kůru. Stromy totiž vodu táhnou díky ní. Oholený kmen nezachrání ani litry vody. „Pokud budete chtít stromku pomoci, můžete ho zkusit i rosit. Nejvíce to pomůže jedličce, která dobře přijímá vlhkost i přes jedličí, ale riskujete promáčení ozdob a varuji před elektrickými svíčkami. Vlhkost a elektrika se moc rády nemají ani o svátcích,“ radí František Valdman, pěstitel a místopředseda Sdružení vánočních stromků.

Stromek v květináči

Ti z nás ortodoxnější, co přírodě chtějí pomoci, pořizují stromek v květináči. Chvála jim. Jenže nezapomeňte na to, že i ten stromek v květináči je vypěstován jen a jen pro vánoční dny. Netěšte se na možnost, vysadit si ho po Vánocích na zahradu. „Takový stromek by to nepřežil,“ upozornil Valdman. „Ten stromek je určen jen do květináče, a s trochou péče stejně vydrží jednu, dvě sezóny. Pokud byste chtěli, aby vám vydržel léta, tak kromě péče, si připravte i více peněz. Stromek s balem kořenů, vás pak vyjde kolem 2 500 korun. Jako jiný malý strom ze zahradnictví, určený do zahrady,“ dodal.

Osobně si myslím, že je úplně jedno, jestli vám doma stojí česká borovička, smrk nebo většinou zahraniční jedle. Důležitější je, aby se vám líbila a především aby byla opravdu legálně koupená. Tu nelegální poznáte během prvních hodin. V teple u rodinného kruhu, nejlépe při Štědrovečerní večeři se vám kromě purpury rozlije domácností místo lahodné vůně lesa chemie prostředku proti okusování. A to nevyvětráte!

Vydáno pod