Španělsko podpoří průmysl 83 miliardami eur

Madrid – Španělský průmysl dostane vládní podporu ve výši 83 miliard eur (2,1 bilionu korun). S tou si bude muset vystačit na pět let a ekonomiku by měla vytáhnout ze stagnace. Podle španělské vlády je cílem programu posila konkurenceschopnosti slabých odvětví. Vláda trvá na tom, že finanční dopad chystaných kroků nenaruší rámec rozpočtových škrtů, které země slíbila Evropské unii.

Vládnímu programu fandí i opozice

Španělský ministr průmyslu, obchodu a cestovního ruchu Miguel Sebastián:

„Průmysl je odvětví, které bude s vyšší zaměstnaností a produktivitou pohánět ekonomiku dlouhodobě.“

Vládní program má podporu odborů i opozičních stran. Nová opatření zahrnují výdaje na infrastrukturu, výzkum a rozvoj a podporu malých a středně velkých firem. Podpora má zvýšit podíl průmyslu na hrubém domácím produktu Španělska na 18 z nynějších 15 procent. Země potřebuje diversifikovat zdroje svého hospodářského růstu, když ji za finanční krize postihl kolaps výstavby a trhu s bydlením.

Plán oživení španělské ekonomiky bude závislý na rostoucím vývozu a zlepšení v soukromé spotřebě. S vysokými náklady na financování dluhu a vysokými výdaji do sociální sítě je však výhled nereálný. Madrid proto přišel v posledních deseti dnech s řadou návrhů, jak své finance posílit a získat zpět důvěru finančních trhů.