Končí regulované nájemné, vlastníci bytů chystají žaloby na nájemníky

Praha - Vlastníci bytů si připravují první hromadné žaloby na své nájemníky. A to pro případ, že se s nimi nedohodnou na ceně, za kterou budou chtít v pronajatých bytech bydlet. V prosinci totiž skončí zákonem řízená deregulace nájemného. Ministerstvo pro místní rozvoj vyzývá obě strany k trpělivosti a usilovně jedná s nájemci i firmami.

Regulace nájemného končí, tahanice o cenu nájemného začínají. Poslední týdny před koncem roku padají lidem do schránek vyzývací dopisy. Se zprávou, že se jejich nájmy většinou zvednou. Od roku 2011 budou totiž majitelé vládnout regulovaným bytům volnou rukou. „Byly čtyři roky na to, aby se nájemci, pronajímatelé, obce a zákony k tomu připravily, bohužel se to děje až teď v posledních měsících,“ tvrdí Jana Jabůrková, ředitelka odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Končící deregulace nájemného postihne na 400 tisíc bytů

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Konec deregulace nájmů zasáhne 400 tisíc bytů ve všech krajích Česka. Od prvního ledna se smlouvy budou odrážet jen od dohody nájemníka a majitele. Tisíce lidí už teď návrhy firem rázně odmítají. Druhý největší vlastník bytů - společnost CPI - má už proto teď nachystané žaloby k soudu, se kterými nehodlá otálet. „U těchto nájemníků budeme ty žaloby podávat opravdu hned v prvních lednových dnech,“ tvrdí generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Soud by tak mohl rozhodovat o výši nájmu až ve dvou tisících případech. Zákon, který by jasně říkal od čeho se má výše nájmu odvíjet, ale chybí. „Jednáme s těmi velkými vlastníky domů atd., aby pokud možno došlo co nejméně k těm soudním sporům a k co největšímu počtu dohod při dodržení zákonných norem,“ dodává Milan Tabara, zástupce Sdružení nájemníků.

MMR apeluje, sestavuje cenové mapy

Sporům se snaží předejít na poslední chvíli i ministerstvo pro místní rozvoj. „V podstatě se snažíme apelovat na všechny ty nájemníky, aby si četli návrhy nových nájemních smluv, aby nepodepisovali první papír, který se jim dostane do ruky,“ vysvětluje Jabůrková. Ministerstvo sestavuje také cenové mapy. Ty by mohly být pro nájemníky i majitele orientačním vodítkem. Všechny firmy od nich ale příliš nečekají. „My se snažíme co nejvíc přiblížit tržním principům, které na trhu s nájemným bydlením panují,“ deklaruje Havelka z CPI.

CPI chce u nájmů za 25 až 46 korun za metr čtvereční zdražit na 40 až 80 korun. Největší bytový vlastník RPG byty plánuje u průměrného 60timetrového bytu zvednout měsíční nájem o 300 - 400 korun. I RPG u svých nájemníků často naráží. „Když to bude pokračovat dál, tak nevím, jedině si znovu najít práci a znovu začít pracovat,“ stěžuje si jeden z nich. „Potřebujeme, aby nám vybrané prostředky z nájmů umožňovali řádnou péči o bytový fond,“ řekl ředitel rezidenčního portfolia firmy RPG byty Pavel Klimeš.

Novela občanského zákoníku přichází pozdě

Nepřehlednou situaci by mohla zklidnit novela občanského zákoníku, která zpřesňuje postup soudů při určování nájmu. Ta ale prošla ve sněmovně teprve prvním čtením. Neshody a možné žaloby proto do konce roku odvrátit nestihne.

Činžovní domy
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík