Reformy musí lidé znát do konce března, platit by měli od roku 2012

Praha – Je nutné, aby po politice tupých škrtů následovaly reformy. Podle ministra dopravy Víta Bárty by vláda měla představit obyvatelům podobu reforem a jejich dopady a přínosy do konce března a platit by pak měly od přespříštího roku. Kabinet podle něj s reformami zaspal, protože nebyl schopen lidem vysvětlit, že politiku tupých škrtů musí doprovodit jasné reformy. Právě tato skutečnost snížila ochotu lidí k reformám. Na ideové konferenci se mluvilo zejména o důchodové reformě, Věci veřejné v této souvislosti odmítly slučování sazeb DPH.

Věci veřejné mají vlastní model důchodové reformy, odlišný od varianty, kterou chystá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Základem je snížení odvodů do průběžného důchodového systému a přesměrování jejich části do individuálních fondů. Výpadek má pokrýt sjednocení daně z přidané hodnoty na 19 procentech. 

Vít Bárta

„Ať důchodová, ať zdravotní, ať daňová reforma jsou od sebe neoddělitelné,“ prohlásil Bárta, který je pokládán za hlavní postavu Věcí veřejných. Je podle něj nutné sdělit lidem datum, kdy budou o všech změnách informováni. „Toto datum je pro mě konec března. Vláda musí říct, co bude a co nebude.“

„Reforma nesmí být vytvořena na úkor střední třídy,“ zdůraznil Bárta. Stejně se vyjádřil také předseda VV Radek John a poslanec Michal Babák. Věci veřejné podpoří přeřazení některých položek ze snížené do základní sazby daně. Budou ale proti tomu, aby se DPH zvýšila na základní potraviny. „Nechceme měnit DPH slučováním sazeb. Chceme překvalifikovat některé zboží a služby do základní sazby, základní potraviny chceme nechat ve snížené,“ uvedl Babák. Nesmí se také mimo jiné snižovat délka vyplácení důchodů. 

Věci veřejné budou podle Babáka příští rok naléhat na ODS a TOP 09, aby bylo zavedeno progresivní zdanění. „Je třeba odstranit daňovou degresi, kde jsou stopy pro platbu sociálního a zdravotního pojištění,“ uvedl Babák. Z příjmů nad šestinásobek průměrné mzdy, což jsou i stropy na pojištění, by lidé měli platit podle VV 20procentní daň. Nejmenší vládní strana bude mimo jiné prosazovat také zrušení dědické a darovací daně a daně z převodu nemovitosti. „Považujeme je za nemravné. Zdaňuje se něco, co již bylo jednou zdaněno,“ zdůraznil Babák. Příjmy z těchto daní jsou podle něj zanedbatelné a náklady na jejich výběr neúměrně vysoké. Věci veřejné jsou naopak pro zvýšení daně z nemovitosti.