Sázíte na pád eura? Děláte chybu, vzkázal Schäuble spekulantům

Berlín – Eurozóna přežije současnou krizi a ti, kdo sázejí na pád společné evropské měny, dělají velkou chybu. Nedělníku Bild am Sonntag to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Prohlásil také, že Německo je ochotno mluvit o návrzích fiskální unie, v níž by se země eurozóny v zájmu fungování eura zřekly nezávislé rozpočtové politiky.

Schäuble zdůraznil, že všech 16 členů měnové unie se shoduje, že euro je pro ně prospěšné. „Euro přináší prospěch nám všem a my jej budeme úspěšně bránit,“ řekl ministr před nadcházejícím summitem Evropské unie.

Hlavy států EU se sejdou ve čtvrtek ke dvoudenním jednáním o systémovém řešení dluhové krize eurozóny. Lídři by se měli zejména dohodnout na stálém krizovém mechanismu, který by měl v budoucnu řešit případné platební neschopnosti členských zemí. Euro je letos pod tlakem dluhových potíží okrajových zemí eurozóny, kvůli nimž muselo dostat finanční pomoc v květnu Řecko a minulý měsíc Irsko.

Schäuble považuje odchod některé země z eurozóny za nepředstavitelný. „I kdyby měla odpadnout jen jedna menší země, důsledky by byly nezměrné. Myslím na bankrot Lehman (Brothers), když říkám: nesmíme udělat stejnou chybu dvakrát,“ řekl. Pád Lehman Brothers v září 2008 vyvolal globální finanční krizi.

Německý ministr však překvapivě naznačil, že Berlín je otevřen diskusím o takzvané fiskální unii, kterou až dosud odmítal. Řekl, že rozhodnutí, učiněné před vznikem eura, podle něhož se státní finance nezahrnou do jednoho rámce, může být přehodnoceno.

Fiskální unie místo Paktu stability

„Původní rozhodnutí bylo, aby fiskální a rozpočtová politika zůstala na úrovni států. Pokud se to má změnit, můžeme o tom mluvit,“ řekl ministr. Fiskální unie by nahradila nepříliš účinný Pakt stability a růstu, který určuje pravidla pro rozpočtové deficity a státní dluhy.

Berlín až dosud odmítal návrhy Španělska, Francie a dalších zemí na sjednocení rozpočtové politiky. V pátek se německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym dohodla na směřování k harmonizování vzájemné daňové politiky i politiky trhu práce.

Schäuble předpověděl, že země EU se budou politicky sbližovat. „Za deset let budeme mít strukturu, která bude mnohem více odpovídat tomu, co se označuje jako politická unie,“ řekl.