Žebříček nebankovních úvěrů radí, kde si nepůjčovat

Praha - Společnost Člověk v tísni dnes zveřejnila takzvaný Index predátorského úvěrování, který monitoruje, jak jsou nebankovní poskytovatelé půjček féroví, a hodnotí rizikovost jednotlivých půjček. Nejlepší hodnocení získaly firmy Cofidis a Provident Financial, na opačném konci žebříčku skončil Home Credit. Celkově však došlo k významným změnám. Bankovní společnosti jdou navíc díky mediálnímu tlaku nad rámec právní úpravy. Výsledky nejhorších a nejlepších společností už se od sebe také neliší tak jako v minulosti.

Cena není nejdůležitější podmínkou

Při hodnocení přitom nejde pouze o cenu. Dvě nejlépe hodnocené společnosti jsou totiž zároveň nejdražší a nejlevnější společností na trhu, kde Cofidis je ta nejlevnější. Home Credit se na druhé strany stupnice ocitl například kvůli zpoplatněným upomínkám. Nikde totiž není řečeno, kolik jich může poslat. Pokuta se potom může značně navýšit. Společnost však výsledky odmítá.

Mluvčí Home Creditu Eva Řimnáčová:

„Nemáme nejrizikovější úvěrový produkt na trhu. Index používá zavádějící a účelovou metodiku, srovnává odlišné obchodní modely a informuje o postupech, které nepoužíváme.“

„Pokud klient řádně nesplácí svůj úvěr, posíláme jednu upomínku za měsíc. První stojí 120 korun a další 360 korun. Tyto poplatky jsou mezi finančními institucemi včetně bank jedny z nejnižších. Pokud bychom v textu úvěrových podmínek omezili počet upomínek, na naší praxi by se nic nezměnilo, stále bychom dlužníkovi posílali jednu měsíčně,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Řimnáčová.

Jinde si úvěr rozhodně neberte

Člověk v tísni indexem hodnotí sedm společností. Zkoumané nebankovní organizace jsou podle autora analýzy Daniela Hůle subjekty, které své smluvní podmínky zveřejňují na svých internetových stránkách. To rozhodně není pravidlem a svědčí to o určité míře transparentnosti. Jsou navíc členy České leasingové a finanční asociace. „U jiných firem, jež nejsou členy asociace nebo bankami, si úvěry rozhodně nebrat,“ varoval.

Daniel Hůle, spoluautor průzkumu

„Pomocí médií a mediálního tlaku je možné ovlivňovat chování společností a působit na jejich princip samoregulace.“

Hlavním problémem těchto úvěrů zůstává výskyt rozhodčích doložek. Je-li ve smlouvě tento institut použit, neřeší se případné spory u soudu, ale u předem jmenovaného rozhodce, kterým může být kdokoli. Navíc proti tomuto rozhodnutí neexistuje žádné odvolání. „Banky již tento institut, a to i díky naší analýze, přestaly používat. Stejného úspěchu chceme dosáhnout u nebankovního sektoru,“ doplnil Martin Kovalčík z Člověka v tísni. Rozhodčí doložky zatím používají všechny zkoumané společnosti kromě Cofidisu a Provident Financial.

Na co index upozorňuje?

Index porovnává rizika vyplývající z porušení smluvních podmínek u spotřebitelských úvěrů. Pracovníci společnosti se zaměřili na pět nejnebezpečnější faktorů smluvních podmínek, kterými jsou jejich srozumitelnost, náklady vyplývající z nezaplacení jedné splátky, přítomnost úroků z prodlení, která přesahuje rámec zákonné úpravy, cenu produktu v případě řádného splácení a využívání rozhodčí doložky.

Vydáno pod