Čínský zájem žene měď do rekordních výšin

Londýn – Poptávka po mědi v Číně se projevuje výrazným způsobem na ceně této suroviny. Ta začala týden výstupem na nové rekordy, když se odpoledne vyhoupla nad hranici 9 200 dolarů za tunu. Za dnešním růstem stály víkendové ekonomické údaje z Číny a vyhlídky dalšího růstu. Podle analytiků půjde měď dál nahoru díky přetrvávajícímu zájmu Číňanů, přebytku peněz na trhu a obavám z napjaté nabídky.

V tříměsíčním termínovém kontraktu vzrostla cena mědi na Londýnské burze kovů až na 9 210 dolarů, tedy zhruba 2,5 procenta nad páteční závěr 8 980 dolarů. Přitom od počátku června vzrostla cena předního průmyslového kovu již o více než 50 procent.

Na trh mědi i dalších kovů měly pozitivní vliv páteční údaje, díky kterým dovoz mědi do Číny v listopadu vzrostl o 28,5 procenta. Víkendové statistiky ukázaly další výrazný růst čínské inflace a svižný růst průmyslové výroby a kapitálových investic. Produkce rafinované mědi v Číně minulý měsíc vzrostla o 11 procent na rekordní maximum. Současně pak čínské údaje posílily i zinek, jehož cena vzrostla rovněž o více než dvě procenta. Růst zaznamenaly i ceny hliníku, niklu a olova.

Vydáno pod