Moody's: Nižší daně mohou zhoršit rating USA

New York - V případě, že bude ve Spojených státech schválena dohoda o zachování nižších daní a prodloužení podpor v nezaměstnanosti, by mezinárodní ratingová agentura Moody's mohla zemi zhoršit výhled úvěrového hodnocení. Podle analytika Moody's Stevena Hesse totiž dohoda, kterou před týdnem uzavřel prezident Barack Obama s republikány, může zvýšit americký státní dluh. Dnes snížení daní v klíčovém procedurálním hlasování podpořil Senát.

Moody's by mohla výhled prestižního nejvyššího ratingu Aaa zhoršit na negativní. Výsledkem by bylo, že v příštích 12 až 18 měsících by se zvýšila pravděpodobnost zhoršení samotného ratingu. „Z hlediska úvěrového hodnocení zřejmě negativní dopady (dohody) na vládní finance převáží nad pozitivními vlivy vyššího ekonomického růstu,“ prohlásil Hess a dodal, že pokud bude dohoda schválena, nepříznivě to ovlivní rozpočtový deficit federální vlády a úroveň dluhu.

Na dvouletém zachování nižších sazeb daně z příjmu pro všechny Američany, které platí už od prvního funkčního období prezidenta George Bushe, se Obama dohodl s republikány. Ovšem původně prosazoval zvýšení nejvyšší daňové sazby pro „bohaté“, za což výměnou dostal od republikánů příslib podpory pro prodloužení nákladných podpor pro dlouhodobě nezaměstnané. Balík dnes podpořil Senát, čeká ho ještě hlasování ve Sněmovně reprezentantů. V ní zatím stále ještě dominuje levé křídlo demokratů, od kterého se na kompromisní dohodu snáší tvrdá kritika.

Podle Moody's se náklady dohodnutého balíku pohybují kolem 700 až 900 miliard dolarů (až 16,9 bilionu korun). Tato částka by zvýšila státní dluh v závislosti na dopadech opatření na ekonomický růst až na 73 procent ročního výkonu ekonomiky. Opatření také zpomalí pokles podílu dluhu k vládním příjmům v příštích dvou letech z letošních 420 procent jen mírně pod 400 procent. Jedná se o historicky a ve srovnání s jinými státy s nejvyšším ratingem o velmi vysoký poměr, říká analytik Moody's.

Barack Obama
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak/ČTK