Británie podporuje elektromobily „zeleným šrotovným“

Londýn – Británie si dala stranou 43 milionů liber a bude z nich podporovat Brity, kteří si koupí elektromobil. Jde tedy o obdobu šrotovného. Tentokrát se však jedná o ekologii, ne prostou podporu spotřeby. Dnes vydala britská vláda seznam devíti modelů, na které začne od ledna lidem vyplácet nevratný příspěvek čtvrtiny pořizovací ceny. Podpora se však nesmí přehoupnout přes pět tisíc liber (tedy 150 tisíc korun).

Z počátku se boom zelené dopravy neočekává

Hned od ledna budou k dostání pouze tři modely z celkem devíti podporovaných. Půjde o Mitsubishi i-MiEV, Smart ForTwo electric drive a Peugeot iOn. Z počátku se předpokládá, že si elektromobil koupí spíše bohatší rodiny jako svůj druhý automobil. Žádný boom ekologické dopravy si však vláda od tohoto kroku neslibuje. Elektromobil si bude moci s podporou koupit zhruba 8 600 Britů. Oproti dvěma milionům nových vozů, které jsou ročně v Británii prodány, jde o pouhý zlomek.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Vládní podpora zelené dopravy má však být pouhým začátkem. S tím, jak budou elektromobily vidět na vozovkách, by si je mohla začít nakupovat i široká veřejnost. Elektromobily by se tak brzy mohly stát běžnou součástí britských silnic.

Zelená budoucnost ale Británii nemine

Philip Hammond z ministerstva dopravy pro BBC:

„Kdokoliv, kdo v poslední době tankoval benzin, si uvědomí, že možnost dobít přes noc za 1 – 3 pence za kilometr je velice atraktivní.“

Británie by tak ráda rozšířila i počet napájecích stanic. Nyní si mohou řidiči svůj automobil tímto způsobem dobít pouze v Londýně, v Milton Keynes nedaleko hlavního města a na severovýchodě Anglie. Během dalších dvou let by potom dobíjecí stanicí měla být vybavena všechna britských hlavních měst.

Zatím se zdá, že se Britům koupě elektromobilu vyplatí. Cena pohonných hmot totiž letí v podstatě v celé Evropě vzhůru. Za litr bezolovnatého benzinu se už nyní v Británii platí v přepočtu 42 korun. Pravdou však zůstává, že výhody nízkých nákladů na provoz automobilu, se jednou opět stanou minulostí. Vláda se totiž dříve nebo později s největší pravděpodobností rozhodne zdanit i elektřinu, kterou budou poháněné tyto vozy.

Vládou podporované elektromobily a termín jejich dostupnosti:

  • Mitsubishi i-MiEV – leden 2011
  • Smart ForTwo electric drive - leden 2011
  • Peugeot iOn - leden 2011
  • Nissan Leaf - březen 2011
  • Tata Vista - březen 2011
  • Citroen CZero – první polovina roku 2011
  • Toyota Prius Plug-in Hybrid – první polovina roku 2012
  • Chevrolet Volt – první polovina roku 2012
  • Vauxhall Ampéry – první polovina roku 2012
Podvozek elektromobilu
Zdroj: ČT24