Největší továrna na kouzlo Vánoc stojí v Číně

Yiwu (Čína) - Vánoční ozdoby a dekorace, které v tomto období zaplavují obchody po celém světě se z 80 procent vyrábějí na jediném místě - ve městě Yiwu ve východní Číně. Zboží sem jezdí nakupovat obchodníci z celého světa, každý rok ho nakoupí 350 tisíc. Vánoční ozdoby za minimální ceny zde chrlí stovky továren. Jenže čínské vánoční kouzlo má i odvrácenou stranu. Vánoční ozdoby dělníci vyrábějí často v nelidských podmínkách.

Už od roku 2005 je Yiwu, které se nachází asi 260 kilometrů od Šanghaje, podle oficiální zprávy Světové banky považováno za největší velkoobchodní trh se spotřebním zbožím na planetě. Na ploše o rozloze čtyř milionů metrů čtverečních jsou stovky továren, které každoročně vyrobí tuny ozdob všech možných tvarů a barev. V Yiwu se dá koupit vše od vánočních řetězů po tančícího Santa Klause.

Do Yiwu jezdí nákupčí z celé Evropy i ze Spojených států. „Letos tu je mnoho obchodníků z Madridu a Barcelony,“ říká jeden z čínských obchodníků. Podle svých slov se sem vrací obchodníci ze Západu nakupovat každý rok. Do Číny je lákají především nízké ceny. Jenže ty jsou vykoupeny mnohdy nelidskými podmínkami, ve kterých musí dělníci pracovat a někdy i nízkou kvalitou výrobků.

Čínská továrna na Vánoce (zdroj: ČT24)

„Není tomu tak dávno, co americké neziskové organizace upozornily na fakt, že Wallmart, což je největší světový maloobchodní řetězec, prodává před Vánoci ozdoby a různé jiné dárkové předměty spojené s Vánocemi, které byly vyrobeny v doslova nehumánních podmínkách,“ říká Vanda Jarošová ze Společnosti pro Fair Trade.

Stejný problém přetrvává i v čínských továrnách na hračky, které letos dostane pod stromeček 97 procent dětí v celé Evropě. Navíc se mezi nimi podle testů často najdou nebezpečné výrobky, kterými si děti mohou buď ublížit, nebo mohou onemocnět třeba v důsledku požití látek, které tyto hračky obsahují.