Moody's možná zhorší úvěrový rating Španělska

Madrid - Úvěrový rating Španělska se kvůli obavám z rostoucího státního dluhu a zvýšené potřebě nových úvěrů k financování rozpočtového deficitu možná zhorší. Ohlásila to dnes mezinárodní ratingová aentura Moody's Investors Service, která nyní hodnotí schopnost Madridu splácet dluhy známkou Aa1. Agentura má rovněž starost o to, zda má ústřední vláda dostatečný vliv na finanční hospodaření místních a regionálních samospráv. „Moody's se domnívá, že výše zmíněná rizika opravňují převést španělský rating do režimu přehodnocení s výhledem na zhoršení,“ uvedla agentura.

O Španělsku se letos od vypuknutí dluhové krize eurozóny mluví jako o jednom z dalších možných adeptů na krizovou finanční pomoc Evropské unie po Řecku a Irsku.

Země má vysoký rozpočtový deficit, nepříliš příznivé ekonomické vyhlídky a problémy v bankovním sektoru. Vzhledem k velikosti čtvrté největší ekonomiky eurozóny by však krize Španělska už mohla kriticky ohrozit samou existenci měnové unie.

Moody's však ve svém základním scénáři s nutností pomoci Španělsku nepočítá. „Moody's chce rovněž zdůraznit, že Španělsko nadále pokládá za úvěrově mnohem silnější než jiné oslabené země eurozóny. To se také odráží v jeho podstatně vyšším ratingu,“ uvedla agentura. Podle ní tak nejpravděpodobnějším výsledkem revize španělského ratingu bude to, že zůstane v kategorii Aa.

Moody's v úterý upozornila, že španělské komerční banky a spořitelny budou potřebovat dodatečný kapitál v objemu zhruba 17 miliard eur, tedy asi 427 miliard korun, aby byly schopny pokrýt potenciální ztráty ze svých domácích aktivit.

Podle nejhoršího možného scénáře může celý bankovní systém Španělska utrpět ztrátu až 306 miliard eur. Španělské banky jsou pod tlakem kvůli pádu tamního trhu nemovitostí.