Sazka neplatičem? Ano, tvrdí operátoři

Praha - Loterijní společnost Sazka má problémy. Společnost začínají opouštět její věřitelské banky. Dluhy Sazky od nich přebírá realitní magnát Radovan Vítek. Zároveň na firmu tlačí mobilní operátoři a žádají vyplatit své výdělky ve výši stovek milionů korun. Zprávy o údajných dluzích Sazky u telefonních operátorů ale popřel v pořadu Impulsy Václava Moravce na rádiu Impuls šéf největší tuzemské loterijní firmy Aleš Hušák. Společnost Sazka prý plní v termínu veškeré své finanční závazky a nemá žádné nezaplacené faktury po lhůtě splatnosti.

„Musím říct, že všechny naše závazky, které máme vůči mobilním operátorům, jsou ve splatnosti a v pořádku. Sazka je známá, že své závazky plní,“ řekl v pořadu rádia Impuls šéf firmy Hušák.

Reagoval tak na informace Hospodářských novin, podle kterých mají u Sazky pohledávku po splatnosti minimálně dva ze tří mobilních operátorů, s nimiž firma spolupracuje. Sazka však informace o finančních potížích popírá.

V T-Mobilu údajně kvůli vztahu se Sazkou zasedal krizový štáb, který řešil, co se situací dále. Mluvčí operátora Martina Kemrová uvedla, že T-Mobile se Sazkou intenzivně jedná.

Podobně se vyjádřila i společnost Telefónica O2. „Jsme v intenzivním kontaktu se zástupci Sazky. Společnost je pro nás důležitým obchodním partnerem a i nadále pokračujeme ve společných obchodních aktivitách,“ sdělil mluvčí operátora Martin Žabka. Podle důvěrných informací Sazka už všechny pohledávky vůči Telefónice uhradila.

„Poslední částku ze Sazky jsme obdrželi podle plánu,“ uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický. Firma má ale prý jiný termín splatnosti než další operátoři.

Ročně dosahují tržby operátorů přes dobíjení kreditů pomocí terminálů Sazky miliardy korun. Lidé si zvykli telefony u Sazky dobíjet. Její terminály používá až 80 procent zákazníků s předplacenou kartou.

Peníze do sportu snižují Sazka Aréna a Hušákův plat

Podle Hušáka firma letos očekává čistý zisk 1,2 až 1,3 miliardy korun a příští rok podobnou či vyšší částku. Uvedl, že společnost do českého sportu letos odvedla 250 milionů korun. Připustil ale, že splátky úvěru na stavbu Sazka Arény výši peněz, které jdou sportu, snižují. Objem peněz, které míří do sportu, snižuje asi také Hušákův plat, který včetně odměn činí 30 milionů korun ročně. Informaci přinesl letos v lednu časopis Týden.

Hušák zdůraznil, že věřiteli Sazky jsou pouze banky a nikdo jiný. Celkový dluh Sazky je podle něho 200 milionů eur, tedy zhruba pět miliard korun, přičemž loni firma zaplatila dluhovou službu ve výši jedné miliardy korun.

Dluhy Sazky přebírá realitní magnát Radovan Vítek

Za necelých 300 milionů korun koupil 400milionovou pohledávku banky Raiffeisenbank podnikatel Radovan Vítek. Ten je údajně připraven odkoupit i pohledávku Komerční banky ve výši téměř 600 milionů korun. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová k tomu říká, že nebude komentovat spekulace.

Hušák v rádiu řekl, že pokud ví, došlo k převodu jedné pohledávky. Není mu ale známo, jestli za transakcí stál Vítek, protože kupujícím byla kyperská firma, u které není jasné, kdo za ní stojí.

Podle Hospodářských novin má Vítek údajně zájem také na vykoupení zbývajících pohledávek za Sazkou od České spořitelny a Fortisu a hodlá také získat dluhopisy Sazky, které drží většinou zahraniční majitelé. Nabytím pohledávky od Raiffeisenbank a Komerční banky by se Vítek stal největším věřitelem Sazky.

Miliardář Vítek nedávno plně ovládl kyperskou firmu Gandolf Consultancy Limited, která je většinovým akcionářem tuzemské investiční a realitní společnosti Czech Property Investments. Ta je jedním z nejaktivnějších investorů do podnikatelských nemovitostí na českém trhu.

Akcionáři Sazky

jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Sazka provozuje číselné a okamžité loterie, kurzové a sportovní sázky, rychloobrátkové hry a centrální loterijní systém s interaktivními videoloterijními terminály. Dále nabízí například dobíjení kreditů pro mobilní telefony či prodej vstupenek na sportovní či kulturní události.

Podnikatel Vítek musí manželce platit výživné 80 tisíc korun.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod