Mexiko žádá MMF o „finanční pojištění“

Mexiko - Protikrizová opatření a recepty na oživení ekonomiky hledají nejen evropské státy, ale také Mexiko. Tamní vláda požádala Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc. Mexická vláda chce navýšit svůj úvěrový účet ze současných 48 miliard na zhruba 70 miliard dolarů. Hodlá tak ochránit svou ekonomiku před problémy okolních zemí, především pak Spojených států amerických. „S Mexikem skutečně jednáme o navýšení flexibilní úvěrové linky. Někomu se může zdát tato otázka velmi technická, ale ve skutečnosti je velmi důležitá. Vytváření společných finančních rezerv je součástí naší nové strategie,“ uvedl Dominique Strauss-Kahn, šéf MMF.

„Chci zdůraznit, že se jedná o úvěrovou linku preventivní povahy, kterou stejně jako v minulých letech nehodlá Mexiko ideálně použít. Je to finanční pojištění na ochranu naší ekonomiky před vnějšími otřesy,“ komentuje to mexický prezident Felipe Calderón.

Opatření by mělo Mexiko v příštích dvou letech ochránit před případnými hospodářskými problémy. Loni se tamní ekonomika propadla o 6,5 procenta, což byl největší pokles v celé Latinské Americe a nejhorší výsledek země od roku 1932.

Mexiko žádá o pomoc MMF (zdroj: ČT24)

V současnosti se ale ekonomika země velmi rychle zotavuje. Odhady MMF počítají letos s pěti procenty růstu. Ze zprávy, kterou zveřejnila Hospodářská komise pro Latinskou Ameriku a Karibik (ECLAC) při OSN, vyplývá, že hrubý domácí produkt všech zemí Latinské Ameriky a Karibiku v letošním roce vzroste o šest procent, příští rok však zpomalí na 4,2 procenta.