Jak si stojí Česko v EU? Je 17. nejbohatší

Brusel - Česko je ve 27členné Evropské unii podle hrubého domácího produktu (HDP) na hlavu 17. nejbohatší zemí a Slovensku patří až 20. příčka. Obě země zůstávají pod průměrem Evropské unie. Ukázala to dnešní studie Eurostatu, která porovnává data za rok 2009. Podobně na tom Česko bylo i v předchozích letech. Žebříčku vévodí jasně Lucembursko. Naopak poslední příčku obsadilo Bulharsko.

Lucemburčané zůstávají jasnými lídry žebříčku stejně jako v předchozích letech. Jejich HDP na obyvatele měřeno standardy kupní síly sice pokleslo z 280 v roce 2008 na loňských 271, stále však přesvědčivě drtí ostatní země. Na 2. místě je totiž Nizozemsko s pouhými 131 body. K Lucembursku je ovšem třeba podotknout, že do země jezdí pracovat mnoho lidí z okolních států, což tuto statistiku poněkud zkresluje.

Česká republika si stojí téměř nejlépe z nových členských zemí. Předstihly ji pouze Kypr a Slovinsko. Naopak hůře než Česko si stojí Portugalsko, které je členem společenství od roku 1986.

HDP v přepočtu na obyvatele Eurostat měří ve standardech kupní síly, což je jednotka užívaná při mezinárodních srovnáních. Její výhodou je, že se v ní do určité míry srovnávají rozdíly, které jinak panují mezi kupní silou národních měn jednotlivých států. Obecně se dá říct, že za jeden standard kupní síly by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

Vydáno pod