České benzinky v pohraničí osiřely, Češi tankují venku

České Budějovice - Benzinky z česko-německého i česko-rakouského příhraničí v současnosti hlásí až padesátiprocentní propad příjmů. Ceny pohonných hmot jsou totiž na české straně kvůli zvýšené spotřební dani až o několik korun vyšší než za hranicemi. Také velké dopravní firmy potvrzují, že doporučují svým řidičům v Česku vůbec netankovat.

Například pumpa u hraničního přechodu Strážný prodá za den zhruba šest tisíc litrů benzinu a nafty. Zdánlivě vysoké číslo ale ve srovnání se stejným dnem minulého roku hodně bledne. Tehdy se totiž jednalo o necelých 12 tisíc litrů. „Úbytek zákazníků je to tak 45 až 50 procent meziročně,“ říká nájemce čerpací stanice Jan Kočí.

Za nižším zájmem o český benzin přitom stojí jednoduchý důvod - po zvýšení spotřební daně je v Česku draho. V případě česko-bavorského příhraničí je rozdíl patrný hlavně v ceně nafty. Zatímco benzin je v Česku mírně levnější, řidiči kamionů a naftových aut tankují raději, nebo dokonce i povinně, za hranicemi. „Mám to nařízené od firmy. Protože firma samozřejmě sleduje ceny,“ uvádí řidič Jiří Klér.

Kdysi Rakušani k nám, nyní Češi do Rakouska

Také u čerpací stanice na začátku Českých Velenic stávaly před třinácti lety fronty rakouských řidičů. Teď přijede za den nejvíc 60 aut, a pumpa tak osiřela. Místní řidiči jezdí pro benzin a naftu do Rakouska. „Tankuji hned na první čerpací stanici za hranicemi, protože to tam vyjde levněji než u nás. A to o dvě koruny nebo tři,“ vysvětluje obyvatelka Českých Velenic Kateřina Brožová.

Reportáž Petra Šuleře a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přestože ceny pohonných hmot směrem k hranici klesají, jsou pořád vyšší než v sousedním Gmündu. „Přijíždí k nám až dvacet českých aut denně. Ale není to otázka posledních týdnů, jezdí sem už od léta,“ říká majitel čerpací stanice Andreas Weber. I k druhé nejbližší rakouské benzince přijíždějí Češi. Podle obsluhy tvoří třetinu zákazníků.

Už v srpnu podle dostupných informací tankovalo za hranicemi 25 procent českých řidičů. Tehdy však byl rozdíl v cenách podstatně menší.

Čerpací stanice
Zdroj: ČT24