Mexičany znervózňují drahé tortilly

Mexiko – Mexická tortilla patří po staletí k typickým místním pochoutkám. Kukuřičné placky si oblíbili lidé na celém světě, tomu odpovídá i spotřeba. Jen Mexičané jich denně snědí miliony. Teď ale hrozí, že si budou muset připlatit. Ceny tradičních kukuřičných placek by se totiž mohly zvýšit až o 50 procent. Výrobci to svádí na rostoucí náklady. Mexičanům se to ale vůbec nelíbí, a vláda tak slibuje, že si cenu tortill pohlídá.

Zdánlivá banalita jako je zdražení tortill může být pro některé rodiny hodně bolestivé. Minimální denní mzda se totiž v Mexiku pohybuje jen okolo 57 pesos, tedy necelýchpěti amerických dolarů. Vláda si je toho dobře vědoma a uklidňuje, že si pohlídá firmy, aby nezdražovaly víc, než musí. „Nebudeme tolerovat praktiky některých výrobců, kteří chtějí jen vyšší zisky. Lidé na to nesmí doplácet. K tak velkému zdražení nemají výrobci žádný důvod. Dané firmy potrestáme,“ slíbil minstr financí Bruno Ferrari.

Podle mexického ministerstva zemědělství nehrozí nedostatek surovin. Plynulé dodávky kukuřice jsou prý zajištěny. Podnikatelé ale upozorňují na to, že se cena základní komodity nedávno zvýšila, kromě toho se do ní promítají i další faktory. „Všichni pochopit, že cenu ovlivňuje i inflace. Nedávno také podražily energie, pohonné hmoty a o základní surovině nemluvě,“ upozorňuje Guillermo Campos z Corn and Tortilla Association.

Drahé tortilly (zdroj: ČT24)

Cenu toritill dříve určovala vláda. Od roku 1999 let to dělají právě místní asociace. Ty sdružují zhruba 90 tisíc podnikatelů.