Obama byznysmeny nepřesvědčil, jeho politika jim nesedí

Washington – Americký prezident Barack Obama se setkal se šéfy dvaceti předních amerických firem. Na schůzce se snažil zlepšit pošramocené vztahy s kapitány tamního byznysu. Těm vadí vysoké schodky, regulační a zdravotní reformy a hlavně nejistota okolo budoucího ekonomického kursu vlády. Se šéfy společností jako GE, Američan Express nebo Google prezident probíral obchod, hospodářství a rostoucí zadlužení země. Příliš je ale nepřesvědčil.

Současná vláda s byznysmeny nemá nejvřelejší vztahy. Firmy otevřeně podporovaly republikány v listopadových volbách, které Obamovi demokraté drtivě prohráli. Ani schůzka s prezidentem přitom přední americké manažery příliš nepřesvědčila. Řada z nich se po setkání tvářila rozpačitě. „Bylo tam příliš napjaté prostředí, než abychom dokázali vybudovat jakýkoli vztah,“ řekl ředitel společnosti Honeywell David Cote.

Firmy ale nejvíc trápí nejistota, co bude dál a jakou politiku vláda zvolí. Společnostem proto leží na účtech dvě miliardy dolarů, místo aby je investovaly a přijímaly nové zaměstnance. „Nemůžeme si dovolit nechat se zaskočit. Utratíme peníze, ty pak zmizí a poptávka nebude,“ bránil Cote opatrný postup soukromého sektoru.

Sám si setkání pochvaloval. „Doufám, že dobré nápady nám pomůžou nejen dostat se z recese, ale chytit i tu správnou vlnu do budoucna,“ řekl.

Bílý dům chce vztahy s firmami a investory zlepšovat dál. Tlačí ho k tomu ale i fakt, že se po prohraných volbách do Kongresu kabinet musí na řadě kroků dohodnout s republikány. Tím prvním bylo prodloužení daňových úlev o další dva roky. Republikáni je sice chtěli zachovat nastálo, od demokratů si ale za to prezident vyslechl ostrou kritiku.