Češi postaví ve Vietnamu cementárnu za tři miliardy

Praha – Česká společnost Inekon Group postaví ve Vietnamu novou cementárnu za tři miliardy korun. Český vývoz do Vietnamu díky tomu vzroste dvojnásobně. Stavbu cementárny s roční kapacitou přes milion tun slínku, si objednala místní společnost Phu Son. Začít by se s ní mělo v lednu a hotová bude do tří let. Jde o jeden z přibývajících případů velkých investic směřujících z Česka do ciziny.

Na dodávkách pro cementárnu Phu Son se bude podílet několik českých firem. Například společnost PSP Engineering Přerov dodá pece a mlýny. Elektrozařízení a elektroniku vyrobí firma Siemens Engineering a subdodavatelem stavební části je zlínská společnost PSG International.

Vedení společnosti Inekon Group přepokládá, že díky této zakázce firma příští rok ve srovnání s letošním rokem ztrojnásobí obrat na téměř dvě miliardy korun. Zakázka má také výrazně snížit deficit obchodní bilance České republiky s Vietnamem.

České firmy v zahraničí (zdroj: ČT24)

Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu:

„Naše firmy vystupují nejen v roli subdodavatelů našich zahraničních partnerů, ale ve stále větší míře se objevují v roli těch lídrů konsorcií, hlavních dodavatelů, a v roli někoho, komu se říká APC kontraktor.“

Podle generálního ředitele společnosti Inekon Josefa Huška pomohla firmě ke získání zakázky dobrá jméno někdejších československých dodavatelů. Ti dodávali už ve třicátých letech investiční celky jako Cukrovary, cementárny nebo chemičky třeba do Číny. Podobně byli českoslovenští dodavatelé proslulí i v ostatních koutech světa. „V Súdánu stojí cementárna postavená přerovskými strojírnami v šedesátých letech, která stále funguje. V 70. letech jsme postavili keramičku v Bangladéši, ta také stále funguje,“ připomněl Hušek.

Inekon je jen jedním z mnoha příkladů společností těžících z předlistopadové historie českého průmyslu. Podobně se to podařilo další české firmě Trade BMG. Před dvěma měsíci uvedla do provozu další závod, kaolinku za 450 milionů korun.