Juncker: EU se dohodla, že nedá více peněz do záchranného fondu

Brusel - Evropská unie se na summitu v Bruselu dohodla, že nezvýší objem peněz v záchranném fondu eurozóny (EFSF). Po prvním dnu jednání to ohlásil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. V záchranném fondu je v současnosti zhruba 440 miliard eur, někteří ekonomové však spekulují, že by tato částka nemusela stačit, pokud by se nadále šířila dluhová krize.

„Bylo přijato takové rozhodnutí, že nebude žádné zvětšení a nebo prohloubení financování ve prospěch EFSF,“ uvedl Juncker. Podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye se evropská sedmadvacítka vůbec o navýšení finančních prostředků ve fondu nebavila.

Jediným konkrétním rozhodnutím summitu tak zůstává ustavení takzvaného krizového mechanismu eurozóny. Ten má po roce 2013 vystřídat současný záchranný fond eurozóny, jehož platnost v té době vyprší a eurozóna by tak neměla možnost zachraňovat země, které se ocitnou v problémech.

Hlavní změnou ve srovnání se současným záchranným fondem je, že by se na likvidaci dluhů bankrotujících členských států měli podílet i soukromí investoři, především banky. V krajním případě tak mohou přijít o část investic do dluhopisů krachujících států.