Sazce se nahromadily dluhy, splácet je nestíhá

Praha - Loterijní společnost Sazka má podle informací médií velké problémy se splácením svých finančních závazků. Podle serveru časopisu Týden oznámila, že zaplatí 12. ledna příštího roku pouze část splátky dluhopisů ve výši jistiny. To znamená, že nezaplatí z dluhopisů splatné úroky. Agentura Standard & Poor's dnes dokonce snížila rating Sazky na stupeň CC z dosavadní známky CCC-plus. Agentura vidí riziko platební neschopnosti firmy. V roce 2004 hospodaření Sazky ovlivnila výstavba nové haly: firma musí splácet mnohamiliardové náklady. Stabilně je tak třeba ohroženo financování sportu, jehož má být Sazka hlavním zdrojem. Vedení společnosti Sazka se k situaci odmítlo vyjádřit. Počká na pondělní tiskovou konferenci. Podle informací ČT ale stále v dohodu s věřiteli doufá.

Hospodaření Sazky podle všeho není v dobré kondici. Společnosti se nahromadilo několik velkých dluhů dohromady. Řada závazků se odkládala. „Sazce nyní všechny posunuté splátky padají na stůl,“ podotkla redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová. Ze čtveřice úvěrujících bank již dvě Sazku opustily. Předávají pohledávky „finančnímu žralokovi“ Radovanu Vítkovi, který je spojovaný především s vlastnictvím realitní skupiny CPI. Sazka mu dluží skoro miliardu a on své peníze chce zpět. Dnes dokonce Hospodářským novinám svěřil, že nemá problém poslat Sazku do insolvence.

Vítek se stal největším věřitelem loterijní společnosti, když od Komerční banky získal pohledávku vůči Sazce v hodnotě kolem 500 milionů korun. Informaci serveru Motejlek.com potvrdil Vítkův právník Tomáš Rybář. Vítek má podle serveru Komerční bance zaplatit padesát procent nominální hodnoty pohledávky.

Podle již dřívějších informací médií si Vítek nedávno zajistil také další pohledávku vůči Sazce, a to od Raiffeisenbank. Její hodnota měla být asi 400 milionů korun. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová se vyjádřit odmítla, podle mluvčího Sazky Petra Zikmunda loterijní firma zatím oficiálně podobnou informaci nedostala.

Sazka ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu. Podle informací tisku má Sazka chtít právě po Svazu tělesné výchovy (ČSTV), aby se za ni zaručil svým majetkem. Předseda ČSTV Pavel Kořan ale takovou domněnku vyvrací. „Nikdy takové ručení na stole nebylo a v současné době není,“ konstatoval Kořan. Financování českého sportu je ale ohroženo. V posledních letech totiž selhal plán, podle nějž měla být Sazka hlavním zdrojem financování sportu.

O situaci včera jednali představitelé Sazky v Londýně. „Tímto vám oznamujeme, že emitent bude schopen uhradit dne 12. ledna 2011 pouze část splátky dluhopisů ve výši rovnající se částce jistiny,“ cituje server z prohlášení Sazky zaslaném České národní bance. V kopii pak stejnou zprávu zaslala i britským bankám BNY Corporate Trustee Services a Bank of New York Mellon, napsal Týden.cz.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes kvůli problémům Sazky snížila rating dlouhodobých závazků loterijní společnosti na stupeň CC, zatímco doposud hodnotila závazky firmy známkou CCC-plus. „Riziko zrychlené akumulace dluhů vůči bankám se podle našeho názoru v krátkodobém výhledu nyní výrazně zvyšuje,“ píše se ve zprávě S&P. Hlavní rating S&P nechala v režimu pozorování CreditWatch, kde je už od loňska. Výhled ale nyní zhoršila na negativní. To znamená, že hodnocení schopnosti Sazky splácet dluhy by S&P ještě mohla zhoršit.

Sazka bude zřejmě potřebovat snížit splátky nebo prodloužit splátkový kalendář

Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund:

„V Londýně se uskutečnila schůzka zástupců Sazky s významnou částí držitelů dluhopisů společnosti, vydaných v červenci 2006 na lucemburské burze. Cílem schůzky bylo projednat návrhy na restrukturalizaci finanční zadluženosti Sazky. Na schůzce byly projednány úpravy ve splátkovém kalendáři dluhopisů. Návrhy vzešlé z jednání jsou předmětem některých podmínek a budou v nejkratším možném termínu předloženy oficiální valné hromadě držitelů dluhopisů.“

Na začátku příštího roku má Sazka na jistině zaplatit čtyři miliony eur a na další miliony eur přijdou Sazku úroky. Pro představu výše celkových plateb, které Sazka platí kvůli vydaným dluhopisům: v letošním roce měla Sazka podle své výroční zprávy za rok 2009 zaplatit na jistině šest milionů eur a dalších více než 18 milionů eur na úrocích pro držitele dluhopisů. Touto operací tak šéf Sazky Aleš Hušák podle serveru Týden.cz nejspíš upřednostňuje splátky miliardáři Radovanu Vítkovi, který odkoupil dluhy Sazky u některých tuzemských bank a k jejichž splatnosti by mělo dojít v nejbližších dnech.

Sazku potápí dolů financování víceúčelové haly ve Vysočanech. Loterijní gigant vydal na financování výstavby haly dluhopisy v objemu 215 milionů eur s roční úrokovou sazbou devět procent. Tyto dluhopisy jsou splatné v roce 2021, napsal Týden.cz.

Největší loterijní firma v tuzemsku Sazka vytvořila za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009.