Kubánský režim chce obnovit obchodní styky s unií

Havana - Socialistická Kuba usiluje o novou image. Země se snaží o obnovu obchodních kontaktů s Evropskou unií. A její členové na to slyší. Na ekonomické spolupráci se Castrův režim tento týden dohodl s Řeckem. Minulý měsíc podepsala podobnou smlouvu i Francie. V září přitom prohlásil strůjce kubánské revoluce Fidel Castro, že kubánský hospodářský model nefunguje. Vzápětí ale novináře obvinil z toho, že jeho výrok zkreslili.

Komunistický režim si moc dobře uvědomuje své finanční problémy. Umožnil proto Kubáncům podnikat. Pro zemi naprosto závislou na dovozu je přínosem i obnovení obchodní spolupráce s Evropou. Vstřícný krok směrem ke Kubě udělal i americký prezident Barack Obama. Zmírnil téměř půl století trvající embargo a povolil Kubáncům žijícím ve Spojených státech posílat svým rodinám, které na ostrově zůstaly, peníze. „Spojené státy prodávají hodně zboží na Kubu, jenže je tam podmínka, že kubánský režim musí platit předem a pak tam zboží dojde,“ prohlásil Freddy Valverde, vedoucí redaktor španělského vysílání Českého rozhlasu.

Spyros Kouvertis, náměstek řeckého ministra zahraničí:

„S Kubou jsme měli vždy velmi přátelský vztah. Naše obnovená spolupráce se nebude týkat jen politické sféry, ale například i dopravy a zemědělství.“

Reportáž Jany Horké, rozhovor s Juanem Braunem (zdroj: ČT24)


Ostrov v Karibiku potřebuje investice v podstatě do všeho. Například Španělsko, největší obchodní partner Kuby, investuje nejvíc do cestovního ruchu. Na Kubě ale mají velkou tradici i české výrobky. Vyvážíme tam například motory, turbíny, nejrůznější součásti do elektráren, ale třeba i sušené mléko nebo chmel.

Pavel Vlček, tiskový mluvčí, Ministerstvo průmyslu a obchodu:

„V tuto chvíli vzájemná obchodní výměna mezi Českou republikou a Kubou dosahuje hodnoty zhruba patnácti milionů dolarů, ve srovnání s rokem 2008 je to významný pokles zhruba na polovinu.“


Na vině je především špatná situace kubánského hospodářství. Řadě zahraničních firem se totiž stává, že za své služby či zboží nedostanou zaplaceno. Pro české vývozce, a nejen pro ně, má ale země velký potenciál. „Nabízí se tu možnosti pro české vývozce v oblasti energetiky, technologických zařízení i například v cukrovarech. Velký potenciál skýtá oblast potravinářství, která je pro Kubu opravdu důležitá,“ podotkl Vlček.

Kubě došly peníze na štědré podpory státních zaměstnanců. Proto se režim rozhodl propustit půl milionu zaměstnanců. Samotná Kuba mluví o největší ekonomické reformě všech dob. Lidé sice můžou podnikat, často ale neví jak. Navíc reforma obsahuje paragraf, který Kubáncům zakazuje obohatit se.