Zaměstnanci Magnetonu dostanou chybějící peníze do konce roku

Kroměříž – Současní i bývalí zaměstnanci kroměřížské továrny Magneton dostanou do konce roku všechny peníze, které jim vedení dluží na výplatách a odstupném. V loňském srpnu se někdejší slavný výrobce autopříslušenství i jiných průmyslových zboží dostal do konkurzu. Nový majitel pomohl podnik zachránit, což přineslo také obnovení mezd v plné výši a nový zájem o výrobky. Bezmála rok trvající finanční tíseň chce vedení firmy svým zaměstnancům kompenzovat.

V posledních měsících Magneton přestal být ztrátový, jeho vedení připustilo i možnost navýšení výroby a počtu zaměstnanců. Vzedmutí podniku ode dna však brzdí dluhy, které má Magneton svým lidem doplatit. Zhruba pět tisíc zaměstnanců by mělo obdržet celkem 20 milionů korun. „Už jsme dali pokyn, aby bylo zaměstnancům vyplaceno 60 procent dlužných mezd. Jedná se o mzdy, které byly i před konkurzem, a je to vlastně doplatek zálohy odchodného, odstupného,“ uvedl bývalý konkurzní správce Petr Bernátek.

Problémy do té doby stabilního hospodaření začaly v březnu loňského roku, kdy lidé dostali poprvé výplatu ve formě pětitisícové zálohy. V srpnu 2009 již zasáhl soud, který firmu poslal do konkurzu. Konkurzní správce vyplácení mezd obnovil, ovšem jen do výše 80 procent, což bylo v průměru 8 až 10 tisíc korun měsíčně. Odboráři proto po dvou měsících od soudního příkazu vyšli do ulic.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Definitivní záchranu přinesl prodej firmy na začátku letošního června. V té době už zaměstnanci pobírali mzdu v plné výši. Současní i bývalí zaměstnanci Magnetonu dostanou podle závazku firmy své peníze na účty do konce roku.

Zaměstnanec Magnetonu
Zdroj: ČT24