Kapr letos štědrovečerní hostinu neprodraží

Praha – Pondělí přináší dobrou zprávu pro všechny milovníky tradiční vánoční večeře. Cena kaprů se letos oproti loňsku v podstatě nezvýší, a pokud ano, tak maximálně o pár korun. Připlatí si tak jen ti, kdo si chtějí nechat kapra zabít nebo zpracovat přímo na stánku. Pokud chce zákazník ušetřit, může si pro vánoční rybu dojet na sádky. Ryba první třídy stojí v letošním roce od 75 do 80 korun, výběrová pak vyjde zhruba o deset korun dráž.

Na jihu Čech si lidé za štědrovečerní večeři zaplatí stejně jako loni, i když produkce byla letos kvůli počasí spíš podprůměrná. Největší tuzemský producent sladkovodních ryb, Rybářství Třeboň, zahájil prodej v závěru pracovního týdne. Za kapra první třídy lidé zaplatí mezi 75 až 79 korunami za kilogram. U výběrového kapra, který má více než 2,5 kilogramu, se cena bude pohybovat kolem 85 až 89 korun.

Pro levnějšího kapra je třeba zajet na sádky

Ceny kaprů (zdroj: ČT24)

Dráž se však ryby prodávají například na Zlínsku, kde si šupináče první třídy pořídíte za 89 korun. V průměru zůstávají ale ceny v podstatě stejné jako loni. Kdo nechce kapra zabíjet sám, musí si ale na stánku připlatit za zabití a naporcování. Ceny za tyto služby oproti loňsku vzrostly. Levnější variantu pak nabízí prodejci na sádkách.

Čím dál častější jsou přitom prodeje kaprů přímo před velkými hypermarkety, popularitu získaly také farmářské trhy, kde se i letos objeví kádě plné ryb.

Kapr je v Česku spojený hlavně s tradicí křesťanství a Vánoc. Každý rok se ho tu spotřebují stovky tun. I tak ale Češi výrazně zaostávají za světem v celkové konzumaci ryb. Proti evropskému průměru 11 kilogramů ročně spotřebuje Čech asi polovinu. V ideálním případě by měl ale člověk sníst až 17 kilogramů ryb ročně.