Pomoc Irsku budí obavy ECB, Irové svým bankám nevěří

Londýn - Evropská centrální banka (ECB) vyjádřila „vážné obavy“ z právních chyb a nejistot v dohodě o finanční pomoci Irsku. Banka se zejména obává negativního dopadu těchto nesrovnalostí na své operace na peněžním trhu, kde za zástavy nabízí bankám nouzové úvěry v neomezeném objemu. ECB tento měsíc prodloužila poskytování nízkoúročených úvěrů pro evropské banky na další tři měsíce. Ty využívá hlavně Portugalsko a Irsko, které se právě kvůli problémům bank dostalo do potíží.

Irský parlament minulý týden odhlasoval přijetí mezinárodní pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 785 miliard eur (2,1 bilionu Kč), jejíž velká část má jít na sanaci tamních bank. Irové proto svým bankám už tolik nevěří. Peníze si raději ukládají do trezoru nebo za ně nakupují zlato či diamanty.

Vyjádření Evropské centrální banky:

„ECB má vážné obavy z toho, že navržená legislativa trpí nedostatečnou právní jistotou v řadě otázek klíčových pro Eurosystém.“

ECB má obavy z pomoci Irsku (zdroj: ČT24)

„Poptávka po zlatu byla v posledních měsících utlumená. Teď roste. Vidíme to každým dnem. Nakupují ho společnosti i jednotlivci,“ vysvětluje Mark O'Byrne, ředitel firmy GoldCore, která obchoduje se zlatem. A je to vidět i na ceně. U zlata se pohybuje blízko historických hodnot, podobně je to i s diamanty. Ty nejspíš budou zdražovat i v budoucnu. Pomalu totiž ubývá lidí, kteří se broušení a leštění drahých kamenů věnují, zvláště v Indii, kde se většina kamenů zpracovává.

Brusičů v Indii ubývá, diamanty budou zdražovat

„Silná generace brusičů, kteří přišli do diamantového průmyslu v osmdesátých letech, se teď blíží důchodu. A jejich děti nechtějí ve stopách svých rodičů pokračovat, radši budou sedět v kanceláři,“ objasňuje Ajoy Bhattacharya, prezident obchodní a průmyslové komory Jižního Gudžarátu. Většina diamantů se zpracovává v okolí města Surat. Jejich broušením a leštěním se tam zabývá kolem sedmi set tisíc lidí. Nesnáze, které diamantové město zasáhly, odrážejí širší problémy indického exportu. Diamantovou slávu Indie má oprášit nová diamantová burza v Bombaji, v současnosti největší na světě.

Irsko se dostalo do potíží kvůli problémům svých bank a minulý měsíc požádalo EU a MMF o pomoc jako druhá země eurozóny po Řecku. Kvůli nákladné sanaci bank se letos rozpočtový deficit Irska dostane na rekordních 32 procent HDP. Vláda předložila plán snižování deficitu, který počítá v příštích čtyřech letech s drastickými výdajovými škrty a zvýšenými daněmi. ECB se na konci minulého týdne dohodla s britskou centrální bankou na devizovém swapu v objemu deseti miliard britských liber. To umožní irské centrální bance zajišťovat domácím bankám peněžní likviditu kromě eur a dolarů i v britských librách.

Irské banky dostaly zhoršené ratingy

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která již v pátek výrazně snížila hlavní rating Irska, dnes zhoršila také úvěrové hodnocení pěti irských finančních společností kvůli jejich závislosti na vládní podpoře. Dnešní krok se týká společností Allied Irish Banks, Bank of Ireland, EBS Building Society, Irish Life & Permanent a Irish Nationwide Building Society. „Úvěrové ratingy těchto bank jsou ovlivněny snížením (ratingu) irské vlády,“ uvedla Moody's. Dodala, že banky budou vystaveny dalšímu tlaku v důsledku úsporných opatření vlády.