Madeta uzavře polovinu závodů, výrobu ale neomezí

Prachatice – Největší česká mlékárenská společnost Madeta se připravuje na restrukturalizaci. Ze šesti provozů se firma chystá uzavřít polovinu. Produkci ale omezovat nebude. Madeta tak chce nejspíš koncentrovat výrobu, snížit náklady a zbavit se starších provozů. První zaměstnance, kterých se změny týkají, už o všem firma včera informovala.

Zaměstnanci budou moci dále pracovat pro Madetu

„Budeme zavírat v roce 2011 závod v Prachaticích,“ slyšeli z úst generálního ředitele Madety Milana Teplého její zaměstnanci. V prvním pololetí příštího roku začne v provozu společnost omezovat výrobu a stěhovat linky a technologie do jiných míst. V druhé půlce roku 2011 potom mlékárna závod zcela uzavře. Konkrétní datum bude ještě záviset na množství objednávek. Roky 2012 a 2013 by potom měly ukončit i výrobu v Pelhřimově a Řípci.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V Prachaticích nyní pracuje 130 zaměstnanců. Firma se však veřejně zavázala, že všem lidem nabídne práci ve zbývajících závodech. To platí i pro Pelhřimov a Řípec. Zaměstnanci tak budou moci nově pracovat v Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci nebo Českém Krumlově. Vedení Madety se včera na setkání se zaměstnanci také dohodlo na tom, že na minimálně dva roky zřídí kyvadlovou autobusovou linku do Veselí nad Lužnicí.

Generální ředitel Madety Milan Teplý:

„Budeme zpracovávat větší množství mléka, ale máme technologii, která pojede jenom na třech závodech.“

Madetu válka o mléko netíží

Zemědělci z jižních a západních Čech nedávno kvůli tlaku na ceny převedli významnou část dodávek mléka do Německa. Madeta tak musela hledat nové dodavatele. Nyní však spory o cenu mléka a jeho export utichly. Důvodem uzavírání provozů tak nejspíš válka o mléko není. Problém odsunem výroby nevznikne ani zemědělcům. S výjimkou změn svozových oblastí se jich razantní změny netýkají.

Mlékárna ročně zužitkuje kolem 400 milionů litrů mléka. To je pětina veškerého českého mléka. Denně zpracuje kolem 1,1 milionu litrů. Společnost vyrábí okolo 250 různých výrobků. Téměř 50 procent produkce tvoří sýry.