S novým rokem podraží lihoviny

Plzeň/Ústí nad Labem - Největší tuzemští výrobci lihovin začátkem příštího roku podraží. Výrobce Fernetu a plzeňský Stock plánují zvednout ceny v průměru o pět procent, ústecká likérka Granette až o desetinu. Opakuje se tak scénář obvyklý na začátku každého roku. Loni přitom růst cen umocnilo zvýšení spotřební daně. Letos likérky ke zdražování přiměl především růst cen lihu a dalších surovin, které používají ve výrobě. Za zdražováním stojí i vyšší ceny elektřiny.

Ječmen letos nerostl, alkohol bude dražší

Plzeňský Stock plánuje letos díky dobrým prodejům v závěru roku zhruba stejný prodej jako loni, kdy uplatnil na trhu 27,99 milionu litrů lihovin. Loňský prodej byl historicky rekordní zejména díky velkým nákupům obchodních řetězců, které předzásobovaly své sklady kvůli růstu spotřební daně od ledna 2010. Letos bude možná situace podobná, za Stock si totiž zákazníci připlatí už v polovině ledna.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Řditel Stock Petr Pavlík:

„Dochází k navýšení ceny lihu. Je to díky neúrodě ječmene v Evropě a převážně na Ukrajině. Zároveň dochází k velmi výraznému navýšení cen papíru a obalových materiálů, a to díky spotřebě na rostoucích trzích v Číně a Indii.“

Ústecká likérka Granette letos plánuje meziroční snížení tržeb asi o pět procent. Důvodem je letošní zdražení, které si vyžádalo zvýšení spotřební daně. Přesto podnik plánuje růst cen i v příštím roce. „Nebudeme zdražovat hned po novém roce, protože etikety a další věci mají určitou setrvačnost, ale během prvního čtvrtletí to bude,“ uvedl mluvčí Granette Josef Vejlupek. Zdražení se podle něj bude pohybovat od pěti do deseti procent a bude se lišit výrobek od výrobku v závislosti na obsahu podražujících surovin.

Podraží i pivo a vaječné koňaky

To by znamenalo, že nejvíce podraží vaječné koňaky, protože sestávají hned ze tří komodit, jejichž cena podle Granette výrazně stoupala. Jemný líh prý zdražil kvůli zemědělské neúrodě až o 20 procent, cukr až o 12 procent, mléko o 12 až 14 procent. Kromě vaječných koňaků vyrábí Granette i tradiční Starou mysliveckou, ochucené vodky řady Squash a další tvrdý alkohol.

Lihoviny ale nebudou jedinými alkoholickými výrobky, jejichž ceny příští rok vzrostou. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout také pivaři. Například Plzeňský Prazdroj chce zvýšit ceny svých výrobků v průměru o dvě procenta. Podražit by mělo sudové i lahvové pivo v portfoliu skupiny.

Před Vánoci si výrobci alkoholu mnou ruce

Řditel Stock Petr Pavlík:

„Zvyšovali jsme výrobu už na konci října a v průběhu listopadu a prosince tak, abychom mohli mezi vánočními svátky a Silvestrem provést údržbu strojů. To jsme museli zrušit a v týdnu mezi svátky budeme vyrábět ve dvou směnách.“

Právě nyní si výrobci lihovin vydělávají nejvíce. Lidé totiž nakupují zásoby na Silvestra a tržby rostou. „Prodeje jsou dokonce srovnatelné s loňským rokem, kdy se očekávalo zvýšení spotřební daně a kdy jsme doslova trhali rekordy,“ tvrdí mluvčí Granette Vejlupek. Plzeňský Stock musel kvůli vysoké poptávce dokonce zrušit celozávodní dovolenou.