ČEZ prodá EPH Chvaletice výměnou za rozvody tepla

Praha – Energetický gigant ČEZ prodá hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Společnosti dnes prodej stvrdily smlouvou. ČEZ naopak od holdingu získá rozvody tepla v severních Čechách. Součástí dohody jsou také kroky, které mají ČEZ přiblížit k získání společnosti Energotrans. EPH zase zároveň koupí pět procent akcií ve společnosti Dalkia ČR. O financích firmy veřejně nemluvily.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž:

„Tento krok umožní společnosti ČEZ zvýšit efektivnost výroby v jeho severočeských elektrárnách současnou výrobou tepla a elektřiny a současně snížit měrné emise skleníkových plynů.“

ČEZ vyčlenil elektrárnu Chvaletice do samostatné společnosti již před časem. Prodat či směnit ji chtěl kvůli vysokým výrobním nákladům. EPH má o elektrárnu zájem především kvůli jejímu pozemku, na němž údajně hodlá postavit nový energetický zdroj. ČEZ od EPH získá rozvody tepla v severních Čechách pro Litvínov a Most. Ty chce v budoucnu napojit na elektrárnu Prunéřov.

EPH si zároveň brousí zuby na Dalkii

Firmy se zároveň dohodly, že EPH koupí pět procent akcií ve společnosti Dalkia ČR, která je jednou z předních teplárenských firem v Česku. Holding zároveň získá opci na dokoupení dalších pěti procent akcií firmy. ČEZ v současnosti vlastní v Dalkii 15 procent akcií.

Součástí dohody jsou i kroky, které mají přiblížit ČEZ po dohodě s ostatními akcionáři Pražské teplárenské k získání její dceřiné společnosti Energotrans, která provozuje uhelnou elektrárnu v Mělníku dodávající teplo do Prahy. To je podmínkou dalšího rozvoje areálu v Mělníku, kde jsou dnes zastaralé dvě elektrárny ČEZ a jedna Energotransu. ČEZ chce v Mělníku postavit kogenerační paroplynovou elektrárnu, která bude významným dodavatelem tepla pro Prahu.