Ekonomika USA pozvolna roste, nezaměstnanost ale nestlačí

Washington – Ekonomika Spojených států pozvolna zrychluje. Ve třetí čtvrtině roku hospodářství USA zrychlilo na 2,6 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících. Americké ministerstvo obchodu tak ve své konečné zprávě vylepšilo předchozí odhad, podle kterého ekonomika ve stejném období stoupla o 2,5 procenta. Analytici příliš potěšení nejsou. Čekali růst o 2,8 procenta.

Nezaměstnanost táhne dolů spotřebu, a ta zase hospodářství

Podle aktuálních údajů zrychluje americké hospodářství i v poslední části roku. Řada analytiků očekává, že ekonomika vykáže v období od října do prosince nárůst o minimálně 3,5 procenta. Ani taková expanze by však nemusela být dostačující k zajištění výraznějšího poklesu nezaměstnanosti, která USA dlouhodobě trápí.

Analytička Jane Caronová ze společnosti Dwight Asset Management:

„Konečné číslo bylo slabší, než se očekávalo. Oslabení ve třetím čtvrtletí však neznamená znepokojení pro ekonomický výhled, ve skutečnosti je příznivým signálem pro čtvrté čtvrtletí.“

Ve třetím čtvrtletí ekonomice pomáhaly zejména vyšší výdaje podniků na obnovení zásob. Tempo růstu spotřebitelských výdajů však ministerstvo opravilo na 2,4 procenta z dříve ohlášených 2,8 procenta. I tak byl ale jejich růst nejprudší za poslední dva roky.

Nezaměstnanost v listopadu dosáhla 9,8 procenta. V říjnu bylo přitom bez práce o dvě desetiny procenta Američanů méně. Vysoká nezaměstnanost tlačí dolů spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty. Podle některých odhadů by byl k poklesu míry nezaměstnanosti o jeden procentní bod zapotřebí celoroční nárůst ekonomiky o pět procent. Letos by však americká ekonomika měla podle odhadů stoupnout pouze o 2,8 procenta.

Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis
Vydáno pod