Penta se zbavuje prodejen Žabka a Koruna, padnou do rukou Tesca

Praha - Celkem 128 malých obchodů Žabka a Koruna, které v Česku provozuje investiční skupina Penta, bude patřit obchodnímu řetězci Tesco. Zaplatí za ně zhruba miliardu korun, jak uvedla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Transakce ještě není definitivní, ještě ji musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V současnosti Tesco provozuje v Česku 154 obchodů a šest obchodních domů a patří mezi největší obchodníky na tuzemském trhu.

Do rukou Tesca padne 81 malých obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě. „Tento obchod je v souladu s naší strategií nabízet několik formátů prodejen,“ komentoval podpis smlouvy s Pentou Philip J. Clarke, generální ředitel společnosti Tesco Stores ČR.

Ovšem Tesco i nadále hodlá prodejny Žabka provozovat formou franšízingu. „Tímto způsobem budeme moci vstoupit do rychle se rozvíjejícího segmentu maloobchodního trhu s obchody o rozloze pod 200 metrů čtverečních,“ dodal Clarke. Obchody Koruna Tesco přebuduje na samoobsluhy Tesco Expres, jejichž síť v Česku buduje od roku 2007. V současnosti jich provozuje více než 20.

V průběhu loňského roku maloobchodní řetězec Žabka, který v Česku první stejnojmennou samoobsluhu otevřel v dubnu 2008, zvýšil ztrátu z 89,2 milionu korun v roce 2008 na 135,6 milionu korun. Na druhou stranu tržby prodejen Žabka v roce 2009 díky expanzi prudce vzrostly meziročně na 504 milionů korun, což bylo o zhruba 450 milionů korun více než v roce 2008.

Žabka letos prošla zeštíhlením počtu prodejen

Na začátku letošního roku provozovala Žabka v Česku už zhruba stovku prodejen, poté ale některé obchody kvůli špatným výsledkům zavřela a nyní jich má 81. Letos na jaře pak Žabka koupila společnost PR market se čtyřmi desítkami prodejen Koruna.

Investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov:

„Vybudovali jsme jednu z nejrychleji rostoucích sítí obchodů s potravinami, a to od samotného počátku, přímo ze startovní čáry. Vítáme rozhodnutí Tesco posílit své postavení i v tomto segmentu obchodů, ale také jeho závazek pokračovat v rozvoji franšízingového modelu Žabky.“

Řetězec s maloobchodními parametry Žabka vznikl v Polsku. V roce 2007 koupila téměř dva tisíce menších městských obchodů určených k rychlým nákupům česko-slovenská investiční skupina Penta i se značkou, přičemž je rozšířila i do Česka. V současnosti Žabka v Česku a Polsku eviduje přes 2 300 provozoven.

Podle agentury Reuters mají o polskou Žabku zájem čtyři uchazeči, včetně francouzské firmy Carrefour a britské společnosti Tesco. Dohoda v hodnotě minimálně 300 milionů eur (7,5 miliardy korun) by mohla být podepsána ještě v letošním roce.