Vítek připravuje vlastní plán restrukturalizace Sazky

Praha - Největší věřitel loterijní společnosti Sazka, podnikatel Radovan Vítek, připravuje vlastní plán její restrukturalizace a fungování. Jeho plán zahrnuje jak způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků, tak také nový způsob financování českého sportu. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Vítek hodlá představit plán restrukturalizace Sazky prostřednictvím prezidenta fotbalového klubu Sigma Olomouc Josefa Lébra akcionářům Sazky počátkem ledna. „Jednou z variant je, že by výnosy z loterie šly do sportovních svazů,“ uvedl Lébr. „Lébr je jediný člověk, který ve vztahu k akcionářům Sazky a sportovním svazům požívá mé plné důvěry, proto jsem jej požádal o spolupráci v rámci přípravy restrukturalizačního plánu,“ dodal Vítek. Na rozdíl od nabídky Penty nemá prý jeho návrh žádné ultimativní požadavky.

Současně se Vítek společně s realitní společností CPI důrazně ohradil proti spekulacím některých médií, která označují současné aktivity společnosti Penta vůči Sazce za společnou dohodu. „Radovan Vítek se od těchto kroků Penty distancuje a bude v případě Sazky i nadále postupovat samostatně,“ uvedl. Vítkova pohledávka u Sazky se pohybuje kolem 950 milionů korun.

Penta podává pomocnou ruku Sazce

Sazce nabídla Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna, finanční pomoc ve středu. Podpora má spočívat v tom, že Penta by do Sazky vložila řádově miliardy korun a další garantované platby v řádu stovek milionů korun, za což by v loterijní společnosti získala stoprocentní podíl. S nabídkou seznámila zástupce sportovních svazů, kteří po jednání připomněli, že rozhodnutí a konkrétní kroky musí učinit akcionáři Sazky, tedy zejména Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

Penta podmínila vstup investora dohodou s akcionáři, zpracováním plánu restrukturalizace, bezodkladným jmenováním nového vrcholového vedení, zpracováním plánu prodeje neproduktivních aktiv, včetně prodeje Malé arény, případně O2 Areny, a pozastavením veškerých investic.

Vedení Sazky hodlá po Pentě požadovat náhradu škody v řádu miliard korun a obrátí se v této souvislosti na soud. „Nepravdivé informace, týkající se hospodaření a finanční situace Sazky, zveřejnili její zástupci s cílem uměle snížit její hodnotu a získat neoprávněný prospěch. Dalším cílem bylo poškodit konkurenta a zvýšit hodnotu vlastních, veřejně obchodovaných akcií,“ uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Loterie
Zdroj: ČT24