Nestíháte o Vánocích? Pomůže úklidová firma

Praha - Úklidové firmy a půjčovny stromečků nebo ozdob mají o Vánocích plné ruce práce. Čím dál více Čechů si totiž nechává dělat Vánoce na klíč, nemusí se tak o nic starat. Pouze za tyto speciální služby dobře zaplatit. Dost lidí se ale stále obává pustit zaměstnance úklidových firem do svého soukromí. Krize se specializovaných vánočních služeb příliš nedotkla. O Vánocích Češi tradičně nešetří a utrácejí.

Nejhorší jsou koberce, koupelny a okna, tvrdí hospodyně. Když udeří mráz, trvá umytí jednoho okna i desítky minut. Zakázek mají firmy čím dál víc. Nejtěžší je získat si důvěru lidí. Jejich obava pustit si do bytu cizího člověka je stále silná. „Úklid nepřenechám vůbec nikomu, ani kamarádům. Musím si uklidit sama,“ řekla jedna z hospodyněk.

Malá garsonka je uklizena za čtyři až pět hodin, velký dům trvá i celý den. Cena se počítá na metry čtvereční. „Cena je kolem dvou tisíc, což začíná u nějakého menšího bytu. U těch domů větších zhruba dvě stě tři sta metrů je cena kolem čtyř nebo pěti tisíc,“ řekl Jan Hrdlička z Vyčistím CZ.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Vedle uklízení Češi propadají i dalším trendům. Půjčují si stromečky nebo vánoční ozdoby. „Velkou výhodou je, že na internetu je každý stromeček nafocený, má napsanou výšku. Vy si zaškrtnete a tento stromeček je vám přivezen,“ konstatoval majitel půjčovny Martin Čuba. Za stromek člověk zaplatí zhruba 400 korun.

Štědrovečerní večeře vyjde na víc jak tři tisíce

Pokud si chcete objednat celou štědrovečerní večeři, musíte sáhnout hlouběji do kapsy: Vyjde minimálně na tři tisíce. Restaurace totiž najímají víc lidí. „Vzhledem k vyšší vytíženosti během Vánoc musíme také posilovat služby našich zaměstnanců zhruba o dvacet až třicet procent,“ podotkl manažer Francouzské a plzeňské restaurace v Obecním domě Martin Kolář.