Práce se letos nejlépe hledala v call centrech nebo v obchodě

Praha – Oblast obchodu byla letos na pracovním trhu nejvytíženější. Nejenže zde lidé nejčastěji hledali uplatnění, vzešlo odtud i nejvíc pracovních nabídek. Vyplývá to ze statistik pracovního portálu Jobs.cz. Velkému zájmu se těšily především pozice jako obchodní zástupce nebo prodavač, poptávka byla i po pracovnících call centra. Na opačné straně se pak v průzkumu ocitli gynekologové, celníci nebo hutníci.

Portál Jobs.cz evidoval poptávku především po obchodních zástupcích a zaměstnancích v administrativě. „Naše statistiky celoročně potvrzovaly zájem lidí o práci obchodního zástupce, což koresponduje s poptávkou firem po klíčových obchodnících,“ uvedl konzultant portálu Jiří Kocourek.

Oblast obchodu převažuje rovněž na straně nabídky práce. Pěti nejčastěji nabízenými pozicemi na serveru Jobs.cz jsou obchodní zástupce, administrativní pracovník, asistentka, account manager a key account manager. V hledáčku lidí shánějících práci se ale objevily také pikantnosti jako věštec nebo žebrák.

Situace na trhu práce (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost zůstane vysoká i v příštím roce

Rok 2010, který poznamenala hospodářská krize, znamenal pro Čechy vysokou nezaměstnanost. Ještě v listopadu zůstávala nad 8 procenty, bez práce zůstávalo více než půl milionu lidí. Podobně bude trh práce vypadat i v příštím roce. Analytici nečekají, že by nezaměstnanost klesla, spíše naopak. V lepším případě zůstane na stejné úrovni jako letos.


„Zlepšování situace na trhu práce, které jsme mohli pozorovat v letních měsících, prozatím skončilo,“ upozornila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Nejhorší situace se pak čeká ve stavebnictví. Nových zakázek je v posledních měsících pomálu a stavební firmy navíc čelí velkému tlaku na snižování nákladů, takže odborníci nečekají, že by v příštím roce vytvářely nové pracovní pozice.

Registrovaná míra nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24/MPSV
Vydáno pod