Deregulované nájemné k soudu? Ani tam zatím pomoc nečekejte

Praha -  S posledním prosincovým dnem odzvoní nejen roku 2010, ale ve většině českých měst i regulovanému nájemnému. Završení procesu deregulace postihne více než 400 tisíc bytů. Nová výše poplatků, které budou nájemníci odvádět majitelům bytů, bude záviset na jejich vzájemné dohodě. Pokud shodu nenaleznou, budou muset spory rozhodovat soudy. Novelu občanského zákoníku, která má určit postup, jakým mají soudci tyto spory řešit, ale ještě neschválil parlament. Po Novém roce tak možná soudy čeká chaos.

„Já předpokládám, že jak majitelé domů, tak nájemníci budou mít rozum a nebudou podávat žaloby dříve, než začne platit potřebná právní úprava,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Zatím by totiž soudy musely žaloby zamítat. Lidé by tak vydali tisíce korun za právníky a soudní poplatky, a nedomohli by se žádného výsledku.

Tolik potřebná novela občanského zákoníku se ale zasekla v Poslanecké sněmovně. Teprve 12. ledna ji má projednat Ústavně-právní výbor. Až ji poslanci schválí, poputuje ještě na stůl Senátu a pak k podpisu prezidentovi. To může trvat měsíce, výsledek je nejistý. V každém stupni své cesty legislativním procesem může novela narazit na odpor.

Rozhovor s Tomášem Lichovníkem (zdroj: ČT24)

Stát udělal chybu

„Je to nefér k oběma skupinám – jak k majitelům domů, tak k nájemníkům. Jestliže končí regulované nájemné ke konci roku, pak od 1. ledna by tady měla být nová právní úprava,“ míní Lichovník.

K dispozici zatím nejsou ani cenové mapy, podle kterých by soudy v budoucnu měly spory rozhodovat. Neví se ani, dokdy by měly být hotové, obavy panují také ohledně jejich kvality. Cenové mapy tak u soudů možná nahradí znalecké posudky. Jejich vypracování ovšem trvá, spory by se tak mohly táhnout.

Soudům hrozí přetížení

Na nájemném se přitom nedohodnou možná i statisíce lidí. Aspoň si to myslí advokátka majitelů domů Klára Veselá-Samková. „Dosavadní zkušenosti majitelů domů s nájemníky naprosto nenasvědčují tomu, že by byli nájemníci ochotni se domluvit a nejméně v 80 procentech případů nejsou ochotni k ničemu, k čemu nejsou přímo donuceni soudem,“ podotýká. Takové množství žalob by přitom představovalo zhruba polovinu současné agendy soudů.

Spory se mohou táhnout

„Bude záležet na tom, jak jsou soudy vytížené. Někde to může být v řádu týdnů, někde v řádu měsíců a někde v řádu let,“ upozornil Lichovník.

Podle Lichovníka je přitom pro obě strany vzájemná dohoda výhodnější než zdlouhavé soudy. A to především proto, že spor je může vyjít na desetitisíce, v krajním případě i na více peněz. „Spor může stát tolik jako jedno roční nájemné,“ varoval Lichovník. Platí vždy ten, kdo prohraje. U sporů o nájemné se ovšem dá čekat, že konečná suma stanovená soudem bude někde v polovině žalované částky. O náklady by se pak dělily obě strany.

Konec deregulace nájemného se pro letošek týká většiny měst. Ušetřeny mu zůstanou pouze krajská města s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a také města ve středočeském kraji s více než deseti tisíci obyvatel. Ministerské tabulky tam budou určovat výši nájmu až do roku 2012.

Klára Samková
Zdroj: ČT24