Cena ropy se už zase blíží stovce dolarů

Londýn/Praha – Ještě v polovině letošního roku stál barel ropy kolem 70 dolarů. Nyní jeho cena pozvolna šplhá ke 100 dolarům. Cena americké lehké ropy v úvodu dnešního obchodování vystoupala na 91,78 dolaru, londýnský brent se prodává za 94,21 dolaru. K maximům, která ropa nehlásila od října 2008, jí pomohlo mimo jiné prohlášení ministrů zemí vyvážejících ropu, kteří tvrdí, že zatím neplánují žádné zvýšení těžby. Ruku v ruce se zdražováním ropy přitom rostou i ceny benzinu a nafty na čerpacích stanicích. V ohrožení je také světový hospodářský růst.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tvrdí, že se k diskusi o zvýšení těžby nehodlají scházet dřív než v červnu. Irák, který je zakládajícím členem nyní 12hlavé organizace, považuje cenu ropy kolem 100 dolarů za férovou. Dalšímu zdražení nehodlá bránit ani třeba Kuvajt nebo Írán.

Na růst cen ropy přitom tlačí také nepříznivé, počasí panující na severovýchodě Spojených států amerických, a vliv na trh s ropou má i ekonomický vývoj v Číně. „Růst čínských úrokových sazeb má vliv na trhy s ropou, protože panují obavy z toho, jak zapůsobí zpřísňování monetární politiky na růst poptávky,“ upozornil analytik Serene Lim. Říjnové zvýšení úrokových sazeb v Číně katapultovalo ceny ropy o 4 procenta výše.

Růst cen ropy by mohl přibrzdit ekonomický růst

Cena ropy od září vzrostla zhruba o třetinu a odborníci se nyní obávají, že by její zdražování mohlo podvázat hospodářské uživení. „Vysoké ceny ropy byly jedním z impulsů poslední globální krize,“ napsala JBC Energy ve své zprávě.

Právě hrozba hospodářského zpomalení je důvodem, proč ani OPEC nechce nechat ceny vystoupat až příliš. „Írán jako předsednická země určitě bude podávat návrhy, jak vytlačit cenu ropy vzhůru, nicméně i v rámci OPEC existuje řada států, které si uvědomují, že kdyby cena ropy přesáhla určitou mez, mohla by se vrátit ekonomická krize,“ řekl Rádiu Česko Vladimír Štěpán z poradenské společnosti ENA.

Růst cen ropy pociťují především řidiči. V posledních týdnech se cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vyšplhala ke 33 korunám, nafta se prodává za více než 32 korun za litr. Pokud ale budou ceny pohonných hmot vysoké dlouhodobě, promítne se to do zdražení většiny dalších výrobků. Dopravní náklady totiž v jejich ceně hrají nezanedbatelnou roli.