Zájezdy šly letos na dračku, „last minutů“ bylo málo

Praha – Český cestovní ruch se během uplynulého roku pozvolna vzpamatoval z krize. Z průzkumu Asociace cestovních kanceláří a agentur vyplývá, že tuzemské cestovky letos prodaly 2,25 milionu zájezdů, a v porovnání s loňskem si tak polepšily o 7 procent. Na trhu ale byla znát opatrnost. Po loňských úpadcích velkých cestovních kanceláří jako například Tomi Tour byly kanceláře velmi obezřetné při dojednávání kapacit. Nenasmlouvaly jich zbytečně mnoho, a tak se nedostávalo zájezdů na poslední chvíli. Tento trend bude nejspíš charakteristický i pro příští rok.

Češi si sice letos dopřávali dovolené častěji než loni, zbytečně ale neutráceli. „Letos došlo k výraznému nárůstu prodeje zájezdů do destinací v dojezdové vzdálenosti, zatímco u leteckých zájezdů byl letos zaznamenán opět meziroční pokles prodeje, a to o 15 procent,“ upozornil viceprezident Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Největší oblibě se tak u Čechů těšilo Chorvatsko, Slovensko nebo Itálie.

Za vyšším zájmem o zájezdy s pozemní dopravou podle Okamury stojí mimo jiné i jarní problémy s islandskou sopkou, která na několik dní zastavila leteckou dopravu ve většině Evropy. Čechy od letecké dopravy odrazovaly i nepokoje v Řecku, právě tam si totiž lidé v uplynulých letech zvykli cestovat letecky.

Češi stále častěji kupují dovolenou přes internet

Cestovky zůstávají opatrné

„Na příští rok nasmlouvaly české cestovní kanceláře přibližně o 5 procent více zájezdů než letos, vzhledem k opatrnosti cestovních kanceláří tak můžeme příští rok v létě opět očekávat určitý nedostatek zájezdů last minute,“ uvedl Okamura.

Při shánění dovolené Češi stále častěji sází na internet. Letos se tímto kanálem prodala téměř třetina všech zájezdů, což znamená tuzemský rekord. Přesto ČR za západním světem v prodeji zájezdů přes internet stále zaostává. „Například v USA a v západní Evropě se prodává přes internet přibližně 40 procent všech zájezdů, proto můžeme nadále očekávat další růst nákupu zájezdů po internetu i u nás v ČR,“ připomněl Okamura.

Přibližně polovina Čechů, kteří letos vyrazili na dovolenou s cestovkou, zavítala do Chorvatska, na Slovensko nebo do Itálie. Na dalším místě co do počtu českých zahraničních dovolených se i přes stávky, které neustále narušovaly leteckou dopravu i některé služby cestovního ruchu, umístilo Řecko. Velké oblibě se těšilo také Rakousko, Egypt, Velká Británie, Španělsko, Francie, Bulharsko, Turecko, Maďarsko a Tunisko.