Vítek chce řídit Sazku a prodat zadluženou O2 arenu

Praha - Největší věřitel společnosti Sazka podnikatel Radovan Vítek požaduje plnou moc k řízení Sazky a plánuje prodej zadlužené O2 areny v pražských Vysočanech, a to i přesto, že by ji bylo možné za nynější situace prodat jen s velkou ztrátou. Současně Vítek a jeho společník Josef Lébr volají po odchodu nynějšího šéfa Sazky Aleše Hušáka.

Pokud akcionáři nebudou chtít změnu, hrozí Vítek, že firmu pošle do insolvence. „Hala se musí prodat, i se ztrátou. Sazka není od toho, aby provozovala haly, ale loterie,“ uvedl Lébr. Zatímco výstavba arény po započtení nákladů vyšla na více než deset miliard korun, v současné době se dá prodat jen za 1,5 miliardy. A i tak bude těžké najít kupce. Musel by to být soukromý investor, který by o halu zatíženou dluhy stál. V zahraničí přitom podobné haly vlastní stát či město. Česká republika ale v současné situaci sportovní halu kupovat nechce.

Vítek s Lébrem chtějí do Sazky nalít 2,5 až 3 miliardy korun. Podobný plán představila minulý týden finanční skupina Penta, která má o Sazku rovněž zájem.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Sazka zatím nehodlá Vítkův plán nijak komentovat. „Žádné návrhy jsme neobdrželi. Bylo by předčasné se k něčemu vyjadřovat,“ prohlásil mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Akcionáři loterijní společnosti, kterými jsou sportovní svazy, si nicméně chtějí novou nabídku prostudovat. „V současné době zpracováváme ekonomickou právní auditorskou analýzu nabídky Penty. V okamžiku kdy obržíme nabídku od pana Vítka, tak se budeme zabývat i touto nabídkou. 10. ledna by všechny tyto věci měly být k dispozici,“ uvedl šéf ČSTV Pavel Kořan.

Nyní akcionáři řeší, co se Sazkou: zda dál spoléhat na jejího šéfa Aleše Hušáka, či kývnout na nabídky Penty nebo Vítka. „Lébrovy názory mají hlavu a patu. Přeji si, aby se obě velké skupiny (Penta a Vítek) spolu potkaly, a ne aby spolu o Sazku zápasily. V každém případě se musí změnit systém řízení Sazky,“ řekl dnešním Hospodářským novinám šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Sazka ale stále věří v úspěch svého restrukturalizačního plánu. Podle Kořana není její přežití i bez pomoci investorů nereálné. Se svým největším věřitelem Radovanem Vítkem hodlá vedení Sazky jednat až v prvním lednovém týdnu.

Vydáno pod